بررسی اثرات برداشتهای بیرویه بر کمیت و کیفیت منابع آب دشت بیرجند با استفاده از GIS

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME02_840
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا زراعتکار

دانشجوی کارشناسی ارشد منابع آب، دانشگاه زابل

سید محمود طباطبایی

عضوهیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه زابل

مرتضی دهقان

کارشناس ارشد اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی

مهدی زراعتکار

دانشجوی مهندسی عمران دانشگاه صنعتی بیرجند

چکیده

رشد روزافزون جمعیت و افزایش تقاضای آب برای مصارف شرب، کشاورزی، صنعت و بهداشتی از یک طرف و تغییرات اقلیمی، خشکسالیهای شدید و متوالی سالهای اخیر به خصوص در مرکز و شرق ایران باعث شده است که بیلان منابع آب زیرزمینی و آبخوانهای این نواحی منفی گردد، این موضوع باعث شده است اکثر دشتهای استانهای مرکزی و شرق کشور در حالت بحرانی و فوق بحرانی قرار گیرد که ادامه این روند باعث فشردگی آبخوانها و از بین رفتن خاصیت آبگیری آن خواهد شد. به منظور بررسی اثرات برداشتهای بی رویه از منابع آب بر کمیت و کیفیت منابع آب و همچنین اثرات خشکسالیهای متوالی در استان آبخوان دشت بیرجند انتخاب و مورد بررسی قرارگرفت. در این تحقیق با استفاده از میزان بارندگی در دوره آماری و همچنین میزان تخلیه انجام شده از منابع آب زیرزمینی)چشمه، چاه و قنات( دشت بیرجند بیلان آب دورههای مختلف و همچنین کیفیت منابع آبزیرزمینی آبخوان نیز در این دوره تعیین گردید. نتایج نشان داد که افت تجمعی آبخوان در دوره آماری سالهای 65-87 8/41 متر و افت سطح آب آبخوان بیرجند به طور متوسط 0/379 متر بوده است. این موضوع باعث شده است که کیفیت آب این دشت به شدت افت کرده به طوریکه در سالهای اخیر برای حفظ کمیت و کیفیت از منابع آب دشت سربیشه استفاده شود.

کلیدواژه ها

آبخوان، کیفیت منابع آب زیرزمینی، دشت بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.