گاز طبیعی تجدیدپذیر: مفاهیم، روش های تولید و پتانسیل بازار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1400، شماره: 195
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1400-195_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 569
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی رحیمی

عضو هیات علمی موسسه ی مطالعات بین المللی انرژی

محمدصادق جوکار

عضو هیات علمی موسسه ی مطالعات بین المللی انرژی

چکیده

گاز طبیعی تجدیدپذیر (۱RNG) از زیست توده یا سایر منابع تجدیدپذیر تولید می شود و با کیفیت گاز خطوط لوله است که کاملا با گاز طبیعی معمولی قابل جایگزینی است. انجمن گاز آمریکا (۲AGA) از این تعریف برای RNG استفاده می کند: سوخت گازی مشابه با گاز خط لوله که از زیست توده یا سایر منابع تجدیدپذیر مشتق شده و دارای انتشار کمتر گاز معادل دی اکسیدکربن نسبت به گاز طبیعی مرسوم است. در واقع RNG اصطلاحی است که برای توصیف بیوگاز تولید شده در حالت بی هوازی استفاده می شود و این حامل انرژی تجدیدپذیر برای استفاده به جای گاز طبیعی فسیلی می بایست تصفیه و فرآوری شود. بیوگاز خام بسته به منبع بیوگاز به طور معمول دارای محتوای متان بین ۴۵ تا ۶۵درصد است و برای تبدیل شدن به RNG باید مراحل مختلفی را طی کند. فرآوری شامل حذف رطوبت، دی اکسیدکربن (CO۲) و آلاینده های قابل ردیابی از جمله سیلوکسان ها، ترکیبات آلی فرار (VOCs) و سولفیدهیدروژن (H۲S) و همچنین کاهش میزان نیتروژن (N۲) و اکسیژن (O۲) است. محتوای متان  RNGپس از خالص سازی، ۹۰درصد یا بیشتر است. RNG تزریق شده به یک خط لوله ی گاز طبیعی معمولا دارای محتوای متان بین ۹۶ تا ۹۸درصد است. RNG به عنوان جایگزین گاز طبیعی فسیلی، کاربردهای بالقوه ی بسیاری دارد. RNG می تواند به عنوان سوخت وسیله ی نقلیه، برای تولید برق، در کاربردهای حرارتی یا به عنوان ماده ی اولیه ی محصولات زیستی استفاده شود. RNG می تواند به خطوط انتقال گاز یا توزیع گاز طبیعی تزریق شود یا می توان از آن به صورت محلی (به عنوان مثال در نزدیکی محلی که گاز تولید می شود) استفاده کرد. در حال حاضر کمتر از ۳درصد از مصرف متان حمل ونقل تجدیدپذیر است.

کلیدواژه ها

گاز طبیعی تجدیدپذیر, زیست توده, بیوگاز, تخمیر بی هوازی, پتانسیل بازار.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.