فناوری نوین حفاری هوشمند؛ بررسی چالش ها و فرصت ها در صنعت نفت و گاز ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1401، شماره: 203
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1401-203_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر بهنام

دانشجوی دکتری مکانیک سنگ دانشگاه صنعتی شاهرود

احمد رمضان زاده

دانشیار دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

از آنجا که اکتشاف و توسعه نفت و گاز به سمت مخازن غیر متعارف با نفوذپذیری کم، سازندهای عمیق و سایر منابع پیچیده هیدروکربوری سوق پیدا می کند، با کاهش کیفیت منابع زیر زمین، بدتر شدن محیط عملیاتی، بیشتر تشدید می شود و مهندسی حفاری از نظر ایمنی، اقتصادی و بهره وری با یکسری مشکلات و چالش روبرو است. بنابراین اکتشاف نفت و گاز از طریق فناوری حفاری هوشمند محقق می شود. فناوری حفاری هوشمند ترکیبی از فناوری های پیشرفته مانند کلان داده ها و هوش مصنوعی است که با بهره گیری از آن ها، انتظار می رود که فناوری حفاری هوشمند بتواند قابلیت تشخیص پیشرفته، فرمان هوشمند، کنترل حلقه بسته و تصمیم گیری هوشمند را در روند حفاری به کار گیرد و در نتیجه باعث افزایش بهره وری و نسبت بازیابی نفت و گاز و کاهش هزینه های حفاری شود. در این مقاله به طور مفصل فناوری های کلیدی در حفاری هوشمند و تجهیزات حفاری هوشمند توضیح داده شده و تجهیزات و فناوری های موجود به منظور توسعه این فناوری در کشور مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار گرفته است. توسعه فناوری حفاری هوشمند در کشور نیاز فوری به ادغام نیروهای تحقیقاتی علمی داخلی و خارجی بر اساس آموزش از تجربیات پیشرفته کشورهای خارجی و ایجاد یک سیستم کلی برای حفاری هوشمند دارد. در عین حال، تقویت نوآوری مشترک و ایجاد همکاری بین صنعت و دانشگاه و تحقیقات نیز ضروری است. همچنین بسترهای نرم افزاری، بهبود آموزش پرسنل و ارتقا بیشتر هوش، برای دستیابی به حفاری هوشمند باید فراهم شود. در فناوری حفاری هوشمند با توجه به بهبود کارایی حفاری، ساده شدن ساختار چاه و کاهش زمان غیر مولد، در آینده مطمئنا چرخه حفاری را به طور قابل توجهی کوتاه می کند و همچنین هزینه های حفاری را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. حتی اگر قیمت نفت بین المللی تا آن زمان همچنان کاهش یابد، بیشتر پروژه های نفت و گاز هنوز می توانند به توسعه اقتصادی و کارآمد دست یابند.

کلیدواژه ها

حفاری هوشمند؛ تجهیزات حفاری هوشمند؛ هوش مصنوعی؛ فناوری نوین حفاری؛ چاه نفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.