بررسی چالش ها و راهکارهای بهبود عملکرد دستگاه لوله مغزی سیار
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1401، شماره: 204
- کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1401-204_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 310
نویسندگان
دانشگاه صنعت نفت اهواز
دانشکده نفت اهواز- دانشگاه صنعت نفت
چکیده
دستگاه لوله مغزی سیار یکی از ماشین آلات کاربردی در صنعت نفت است و کاربرد بسیاری در بخش های مختلف حفاری مانند حفاری عمودی و افقی، حفاری ورود دوباره، نمودارگیری، مانده یابی، اسید کاری، سیمانکاری و ... دارد. این دستگاه برای استفاده در مخازن بالغ و با فشار کم و نیز حفاری زیر فشار تعادلی نقش بسزایی ایفا می کند و مزایای بسیاری مانند بالا بردن ایمنی پرسنل، کاهش قابل توجه زمان حفاری، کاهش هزینه حفاری و کاهش آسیب سازند را دارد. لوله مغزی سیار علاوه بر کاربردهای ذکر شده، چالش هایی مانند وزن، قطر لوله، بیشترین عمق و دمای قابل حفاری، محدودیت های مکانیکی و هیدرولیکی، متالوژی و جوشکاری، خستگی لوله، ارتعاشات ابزار درونچاهی و ... را داراست که در طول زمان و با بهبود تکنولوژی ساخت، توسعه ابزارآلات جدید متناسب با چالشها و یافتن راهکارهای مناسب برای سازگارشدن در شرایط سخت عملیات حفاری در حال پیمودن سیر تکاملی است. در این مقاله کوشیده شده تا به راهکارهای توسعه داده شده برای غلبه بر چالشهای دستگاه لوله مغزی سیار علاوه بر بیان تاریخچه، کاربردها، بازار خدمات و اجزای تشکیل دهنده آن اشاره شود و برخی مطالعات موردی و آزمایشگاهی انجام شده در میادین نفتی مناطقی مانند دریای شمال و خلیج مکزیک و... به منظور بهبود عملکرد دستگاه مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به تنوع کاربرد دستگاه لوله مغزی سیار در صنعت حفاری و نیاز کشورهایی مانند ایران که دارای تنوع عملیات حفاری و نیز دارای مخازن قدیمی هستند، لازم است برای دسترسی به افزایش بهرهوری و بهبود تولید از مخازنی که در نیمه دوم عمر تولید خود هستند و با افت فشار مواجه شده اند از روش های نوین حفاری مانند لوله مغزی سیار استفاده شود.کلیدواژه ها
لوله مغزی سیار, حفاری فروتعادلی, ابزار ته چاهی, پاکسازی چاه, متالوژی, جوشکاری, خستگی لولهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.