تاثیر نسبت روغن به آب بر سایش بدنه Cr۱۳ روغن کاری شده با سیال حفاری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1401، شماره: 204
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1401-204_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرمان احمدی

گروه مهندسی نفت، واحد الکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمد آبدیده

دکتری زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد امیدیه، امیدیه ، ایران

چکیده

این کار تاثیر نسبت روغن به آب را بر رفتار فرسایش جداره روغن کاری شده با سیال حفاری با استفاده از یک دستگاه آزمون مقاومت سایشی پین روی دیسک را مورد مطالعه قرار می دهد. نمونه های دیسک و نمونه های پین به ترتیب از فولاد Cr۱۳ و فولاد G۱۰۵ ساخته شده اند. برای مشاهده مورفولوژی سایش از پروفایل های سه بعدی ، تصاویر SEM و تصاویر مقطعی استفاده شد. تجزیه و تحلیل XRD و منحنی قطبش برای تجزیه و تحلیل مکانیزمهای سایش تحت نسبتهای مختلف روغن به آب استفاده شد. نتایج نشان داد که افزودن روغن دیزلی به سیال حفاری می تواند به طور قابل توجهی فرسایش جداره را کاهش دهد . میزان سایش و میانگین ضریب اصطکاک ابتدا با افزایش نسبت روغن آب از ۰ به ۳ کاهش و سپس با افزایش نسبت روغن آب از ۳ به ۵ افزایش می یابد. مقدار زیاد روغن از هدر رفتن حرارت اصطکاک جلوگیری می کند ، که منجر به افزایش سریع دمای سیال حفاری و بهبود قابل توجه فعالیت Cl- می شود. بنابراین ، با افزایش نسبت روغن به آب از ۳ به ۵ ، میزان خوردگی افزایش می یابد و فرسایش خورنده  بر روند سایش غالب می شود. مکانیزم اصلی فرسایش جداره روغن کاری شده با سیال حفاری ، فرسایش خورنده است. و نوع سایش غالب ، سایش ساینده  است که نسبت روغن به آب ۰-۲ است و سایش خوردگی زمانی که نسبت آب به آب ۳-۵ است. در حین حفاری ، به شرط رعایت الزامات حفاری ، کنترل نسبت روغن به  آب مایع حفاری به حدود ۳ به طور موثری باعث کاهش سایش پوشش فولادی Cr۱۳ می شود.

کلیدواژه ها

روغن - سایش کیسینگ- Cr۱۳ - سیال حفاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.