نشانگرهای فنوتیپی راهی برای تشخیص دورگه ها در میان نتاج گاینوژن در ماهیان

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 80

فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AMIWR02_092

تاریخ نمایه سازی: 29 فروردین 1402

چکیده مقاله:

در ماهیان به منظور القای گاینوژنزیز بین گونه ای تعدادی از اسپرمها ممکن است در معرض تابش UV برای تخریب DNA اسپرم قرار نگیرند. این اسپرمها تخمکها را بارور کرده و فرزندان دورگهای تولید میک کنند که در برخی موارد دورگه ها با نشانگرهای فنوتیپی شناسایی می شوند. هدف از این مطالعه تعیین شباهت دورگه حاصل تاسماهی سیبری و استرلیاد ( به یکی از والدین یا هر دو میباشد تا بتوان از آن به عنوان یک نشانگر فنوتیپی در تشخیص آزمایشات دستکاری ژنتیکی استفاده کرد یک نر از تاسماهی سیبری و یک ماده از استرلیاد برای تولید دورگه انتخاب شدند. برخی از ویژگیهای فنوتیپی در دورگه ها و والدین آنها مورد بررسی قرار گرفت. در طول سر بین تاسماهی سیبری و دورگه تفاوت معنی داری وجود ندارد اما بین تاسماهی سیبری استرلیاد و دورگه تفاوت معنی داری وجود دارد. کمترین مقدار طول پوزه مربوط به استرلیاد است و بین استرلیاد و دورگه و تاسماهی سیبری در عرض دهان تفاوت معنی داری وجود دارد. بیشترین مقدار پلاکهای جانبی مربوط به استرلیاد است در تعداد پلاک شکمی و پشتی تقریبا مقادیر مشابهی در دورگه ها و والدین آنها مشاهده میشود. کمترین تعداد شعاع باله پشتی مربوط به استرلیاد است و دورگه ها متوسط .هستند تفاوت معنی داری در تعداد شعاع باله مخرجی بین دورگه ها و تاسماهی سیبری وجود ندارد تجزیه و تحلیل نشانگرهای فنوتیپی نشان داد که دور رگه ها بیشتر خصوصیات پدری خود را به ارث برده.اند با توجه به شباهت دورگه ها با تاسماهی سیبری امکان حضور دورگه ها در دستکاریهای ژنتیکی مانند گاینوژنزیز را می توان به خوبی شناسایی و جدا کرد.

نویسندگان

محمد حسن زاده صابر

بخش ژنتیک و بیوتکنولوژی انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی رشت ایران

محمود محسنی

بخش آبزی پروری انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی رشت ایران :