بررسی اثر سینرژیستی پروتئین های نوترکیب درماسپتین B۱ و اسانس گیاه پونه علیه باکتری های بیماری زای گرم منفی گیاهی با استفاده از شاخص غلظت مهاری نسبی (FIC)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 12، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-12-45_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین میرزایی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

میترا خادمی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

فرهاد نظریان فیروزابادی

استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

فاطمه دریکوند

دانشجوی دکتری گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

چکیده مقدمه: با توجه به افزایش نگرانی به مقاومت باکتری ها به انواع آنتی بیوتیک های رایج، لازم است دارو های جدیدی برای درمان بیماری های باکتریایی عرضه شوند؛ بنابراین، تلاش فراوان برای یافتن ترکیبات ضدمیکروبی با مکانیسم عمل متنوع جهت ممانعت از رشد باکتری ها باید صورت گیرد. درمان ترکیبی شامل آنتی بیوتیک های فعلی و سایر مولکول های بیولوژیکی یا شیمیایی از راهکارهای جدید و کارامد در مبازره علیه بیماری های باکتریایی است. مواد و روشها: در مطالعه حاضر فعالیت ضدباکتریایی سینرژیستی پپتید نوترکیب درماسپتین B۱ جداشده از گیاهان توتون تراریخت در حالت منفرد و ترکیبی با اسانس گیاه پونه علیه پنج باکتری های زانتوموناس ترانس لوسنس، زانتوموناس پرفورانس، زانتوموناس سیتری، زانتوموناس گاردنری و سودوموناس سرینگه پتوار سرینگه با استفاده از شاخص غلظت بازدازنده افتراقی (FIC) در غلظت های مختلف بررسی شد. نتایج: نتایج نشان دادند حداقل غلظت بازدارندگی پپتیدهای نوترکیب درماسپتین B۱ و اسانس پونه علیه بیمارگرهای باکتریایی ۵۰ میکروگرم بر لیتر و ۶/۴ میکروگرم بر لیتر به ترتیب مشاهده شد. محاسبه غلظت بازدارنده افتراقی (FIC شاخص) حاکی از اثرات هم افزایی با ۴۹/۰ FIC=اسانس پونه با پپتید های نوترکیب علیه باکتری ها بود. بحث و نتیجهگیری: نتایج این بررسی نشان می دهند پپتید های نوترکیب درماسپتین B۱ می توانند به تنهایی یا در ترکیب با اسانس پونه برای کنترل بیماری های باکتریایی موثر باشند؛ با این حال به نظر می رسد بین پروتئین های نوترکیب و مواد موثره گیاه پونه ارتباط سینرژیستی وجود دارد.

کلیدواژه ها

اسانس پونه, بیمارگر های باکتریایی, پپتید های نوترکیب, شاخص غلظت بازدارنده افتراقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.