واکاوی مهارت های مورد نیاز مدیران مدارس در دوران پساکرونا: یک مطالعه سنتزپژوهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-15-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی بیرمی پور

استادیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

شیدا اچرش

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی و تبین مهارتهای مورد نیاز مدیران دوره آموزش عمومی در رهبری مدارس در دوران کرونا و پساکرونا با توجه به تحولات ایجاد شده در اثر این بحران است.مواد و روشها: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، کیفی از نوع سنتزپژوهی است. قلمرو پژوهش و اصلیترین منابع گردآوری دادهها، پژوهشهای متعددی است که در ارتباط با مهارتهای مورد نیاز مدیران مدارس دوره عمومی در رهبری مدرسه مجازی در داخل و خارج از ایران انجام شده است. متناسب با ارتباط موضوعی و پس از رعایت ملاکهای ورود و خروج تعداد ۴۷ نمونه انتخاب شدند. در مراحل بعدی، کدگذاری و طبقهبندی اطلاعاتی انجام شد و حاصل ترکیب مقولات و نتایج تحلیل منجر به استخراج چارچوب مفهومی در ارتباط با مهارتهای مورد نیاز مدیران مدارس دوره آموزش عمومی در رهبری مدارس گردید.بحث و نتیجهگیری: به طور کلی، مهارتهای مورد نیاز مدیران مدارس دوره آموزش عمومی در رهبری مدرسه مجازی در نه مقوله و ۳۸ کد استخراج گردید. مقوله "مهارتهای بین فردی و مشارکت" شامل هشت کد ارتباطات، همکاری مجازی، اهمیت به ارتباط با والدین و تنظیم دیدارهای مستمر و منظم، انعطافپذیری، ذهن باز بودن، تعاملات کار با همتایان و افراد از رشتههای دیگر و کارگروهی بود. مقولهی "مهارتهای شناختی و حل مسئله" به سه مهارت بحث و گفت و گو، تصمیمگیری و تفکر انتقادی تقسیم میشوند. مقولهی"مهارتهای خودتنظیمی"، شامل کدهای سازماندهی، توسعه حرفهای، مدیریت زمان، برنامهریزی و خود انضباطی بود. مقولهی "مهارتهای خلاقانه و نوآورانه" به سه کد انگیزه (درونی، بیرونی)، خلاقیت و شفافیت تقسیم میشود. مقولهی "سازگاری با فناوری جدید"، به سه مهارت فناوری اطلاعات و ارتباطات، پذیرش استفاده از ابزارها، تجهیزات و فن آوری های مدرن و سواد رسانهای جدید، تقسیم میشود. مقولهی "صفات و ویژگیهای فردی"، به هشت مهارت اعتمادسازی، حمایت از معلمان و دانشآموزان، مسئولیت، ایجاد امنیت روانی و اجتماعی، ریسک پذیری، نگرش مثبت، رفتار اخلاقی، مهربانی و دلسوزی، تقسیم میشود. "مهارتهای رهبری"، به ترتیب شامل چهار مهارت ارزیابی عملکرد دیگران، نظارت، بازخورد دادن، و مدیریت تعارضها از طریق دانشآموز محوری است."مهارتهای شهروند جهانی" به دو مهارت درک و برخورداری از صلاحیتهای چند فرهنگی و بین فرهنگی و درک نیازها، تنوع و تفاوتهای فردی تقسیم میشود و "سبکهای رهبری" به سبک تحولی، تعاملی و توزیعی دسته‎بندی شدند. به طور کلی، توجه و تقویت این مهارتها در دوران پساکرونا میتواند در بهبود کیفیت یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دوره آموزش عمومی موثر باشد.

کلیدواژه ها

آموزش مجازی, سنتزپژوهی, کرونا, کووید ۱۹, مدیران مدارس دوره آموزش عمومی, مهارتها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.