بررسی رابطه مولفه های بالندگی سازمانی اثربخش و عدالت اسلامی در دانشگاه فرهنگیان استان مازندران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-15-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس نیکخو امیری

گروه مدیریت دولتی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

محمدرضا باقرزاده

استادیار گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت ، دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر ، قائمشهر، ایران

مجتبی طبری

دانشیار گروه مدیریت دولتی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران

یوسف قلیپور کنعانی

گروه مهندسی صنایع، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

چکیده

هدف: هدف این پژوهش بررسی رابطه مولفه های بالندگی سازمانی اثربخش و عدالت اسلامی در دانشگاه فرهنگیان استان مازندران است. مواد و روش ها: روش پژوهش، آمیخته است که در بخش کیفی از نوع اکتشافی و در بخش کمی به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش خبرگان، متخصصان و اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان استان مازندران بودند که ۲۰ نفر از آنان به روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شدند. برای تدوین مدل مفهومی پژوهش ابتدا عوامل پیش بینی کننده و پیامدهای بالندگی سازمانی مورد شناسایی قرار گرفته اند. به همین منظور رابطه بین عدالت اسلامی و بالندگی سازمانی مورد بررسی قرار گرفت و هم چنین عدالت اسلامی (عدالت رویه ای، توزیعی، مراوده ای، معوض و اطلاعاتی) به عنوان متغیر اثرگذار بر روی بالندگی سازمانی مطالعه شد. سپس با استفاده از مدل معادلات ساختاری مدل مفهومی پژوهش مورد بررسی و تحلیل واقع شد مدل مفهومی پژوهش با آزمون تحلیل واریانس و تحلیل عامل اکتشافی و با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس نسخه ۲۴ و لیزرل ارزیابی گردید. بحث و نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که عدالت توزیعی بالاترین تاثیر را در بالندگی سازمانی و عدالت رویه ای در رتبه دوم و عدالت معوض در رتبه سوم و عدالت مراوده ای در رتبه چهارم و نهایتا عدالت اطلاعاتی کمترین تاثیر را داشته است؛ به عبارتی بیشترین مصداق عدالت از نظر پاسخ دهندگان عدالت توزیعی می باشد که موجبات بالندگی هرچه بیشتر سازمانی را فراهم می آورد و مدیران و نظام پرداخت باید نسبت به توزیع امکانات و منابع و دانشجو توجه بیشتری مبذول دارند. با استفاده از تقویت علاقمندی فردی و سازمانی و نیز رعایت عدالت سازمانی می توان بستر شکل گیری رفتار احترام آمیز و فضیلت مدنی را در کارکنان به لحاظ رفتار شهروندی سازمانی ارتقا داد. هم چنین با ایجاد بالندگی سازمانی مبتنی بر عدالت و نیز توجه به این دو مقوله در ترسیم اهداف و سیاست گذاری سازمانی می توان حس مشارکت پذیری و روحیه نوع دوستی و رفتار فرانقش تعهد و تعلق کارکنان را در موسسات آموزش عالی ارتقاء بخشید. نهایتا با پیاده سازی مدل ارائه شده هماهنگی و انسجام میان عملکردها فعالیت ها و اهداف سازمان افزایش یابد.

کلیدواژه ها

اثربخشی, اعضای هیئت علمی, بالندگی سازمانی, عدالت اسلامی, دانشگاه فرهنگیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.