الگوسازی ساختاری عوامل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی تاثیرگذار بر هم گرایی بین قومی در شهر اهواز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های راهبردی مسائل اجتماعی ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SSOSS-11-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه باقری

دانشیار، گروه جامعه شناسی، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

عبدالرضا نواح

دانشیارگروه علوم اجتماعی دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز ایران

حدیث شجاعی برجویی

کارشناس ارشدجامعهشناسی، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

کشور ایران از جمله کشورهایی است که اقوام بسیار زیادی دارد؛ بنابراین باید به این امر توجه کرد که انسجام و یکپارچگی در روابط و مناسبات اجتماعی، در میان شهروندان و اقوام مختلف از عوامل موثر در توسعه اجتماعی جوامع است؛ بنابراین هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر هم گرایی بین قومی در شهر اهواز است. روش اجرای پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش شامل افراد بالای ۱۶ سال دو قوم بختیاری و عرب شهر اهواز است که حجم نمونه براساس فرمول کوکران ۳۸۴ نفر تعیین شد. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد و برای روایی و پایایی متغیرهای پژوهش از الگوسازی معادله های ساختاری استفاده شده است. نتایج بخش الگوی اندازهگیری نشان میدهد که شاخصهای روایی و پایایی میزان مطلوبی دارند. یافتههای پژوهش بیانگر تاثیر معنیدار متغیرهای پژوهش بر میزان هم گرایی بین قومی در میان پاسخگویان است. با توجه به نتایج پژوهش میزان تاثیر متغیر سرمایه فرهنگی (۳۲۷/۰)، قانونگرایی (۳۱۲/۰)، میزان استفاده از رسانههای جمعی (۲۵۶/۰)، اعتماد اجتماعی (۱۸۵/۰)، احساس تعلق اجتماعی (۱۱۴/۰) و قومگرایی (۱۸۷/۰-) است؛ از این رو در بخش الگوی ساختاری نیز با توجه به اعداد معناداری میتوان نتیجه گرفت که فرضیههای پژوهش تایید شده است؛ بنابراین تاثیر متغیر سرمایه فرهنگی، قانون‎گرایی، اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، قومگرایی و میزان استفاده از رسانههای جمعی بر هم گرایی بین قومی در میان پاسخگویان تایید شده است. همچنین، نتایج الگو سازی معادله های ساختاری نشان میدهد که متغیر سرمایه فرهنگی بیشترین تاثیر را بر متغیر هم گرایی بین قومی متغیر دارد و در مرتبه بعد متغیرهایی چون قانون‎گرایی، میزان استفاده از رسانههای جمعی، قومگرایی، اعتماد اجتماعی و احساس تعلق اجتماعی قرار دارند. همچنین، ۲/۴۴ درصد از تغییرات متغیر هم گرایی بین قومی ازسوی متغیرهای پژوهش تبیین شده است. با افزایش میزان اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، سرمایه فرهنگی، گرایش به قانونگرایی، میزان استفاده از رسانههای جمعی و کاهش میزان قومگرایی در میان پاسخگویان میتوان میزان هم گرایی بین قومی را در میان پاسخگویان افزایش داد.

کلیدواژه ها

هم گرایی بین قومی, سرمایه فرهنگی, قانونگرایی, رسانههای جمعی, قومگرایی, اعتماد اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.