مدل سازی تخریب جنگل های هیرکانی با استفاده از روش رگرسیون لجستیک (مطالعه موردی: جنگل های شن رود گیلان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-11-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن پورربابایی

University of Guilan

احمد پوررستم

University of Guilan

علی صالحی

University of Guilan

چکیده

لازمه هر گونه مدیریت و برنامه ریزی اصولی برای کاهش اثرات تخریب جنگل، داشتن اطلاعات دقیق کمی و کیفی از وضعیت توده-های جنگلی است. هدف از این پژوهش، مدل سازی تخریب جنگل های هیرکانی تحت تاثیر متغیرهای تعداد و حجم در هکتار درختان با استفاده از رگرسیون لجستیک بود. به منظور انجام این پژوهش ۲۵۲ قطعه نمونه دایره ای شکل ۱۰ آری اندازه گیری شد. در هر قطعه علاوه بر گونه، قطر برابرسینه، ارتفاع درختان، تعداد در هکتار و حجم، وجود یا عدم وجود تخریب نیز یادداشت شد. برای مدل سازی تخریب جنگل از رگرسیون لجستیک و برای ارزیابی مدل رگرسیون لجستیک از آزمون های "Omnibus"، لگاریتم درست نمایی و ضریب تعیین پزودو (کاکس-نل و نیجل کرک) استفاده شد.  بر اساس نتایج، میانگین تعداد در هکتار و حجم درختان به ترتیب برابر ۱۳۶/۸ اصله و ۲۴۲/۹ مترمکعب در هکتار به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد ۴۶/۸۲ درصد منطقه مورد مطالعه دچار تخریب شده است. آزمون همبستگی نشان داد، بین متغیرهای کمی بررسی شده با متغیر تخریب جنگل رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. متغیرهای مستقل تعداد در هکتار و حجم درختان توانسته اند ۶۱/۶ تا ۸۲/۳ درصد از واریانس متغیر وابسته (تخریب جنگل) را برآورد کنند. بررسی متغیرهای ورودی به مدل رگرسیونی نشان داد اثر متغیرهای تعداد در هکتار و حجم درختان بر میزان تخریب جنگل معنی دار بوده و امکان پیش بینی تغییرات متغیر وابسته یعنی وجود یا عدم وجود تخریب جنگل را دارند.

کلیدواژه ها

Degradation modeling, Logestic regression, Structure changes, Shenrood forests of Guilan, مدل سازی تخریب, رگرسیون لجستیک, تغییرات ساختار, جنگل های شن رود گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.