ارزیابی روش های نگاشت چندکی در تصحیح اریبی براوردهای بارش ماهواره TRMM در دوره رشد پوشش گیاهی (آوریل تا اکتبر) در استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد بذرافشان

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران

زهرا آقاشریعتمداری

پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

سعیده کمالی

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران

چکیده

پوشش جهانی ماهواره TRMM امکان مناسبی برای استفاده از بارش براورد شده ماهواره مذکور در کشور فراهم نموده است. در ایران، مطالعات اندکی کارائی روش های پس پردازش را در تصحیح داده های بارش TRMM مورد بررسی قرار داده اند. هدف از این مطالعه، ارزیابی کارائی روش های نگاشت چندکی در بهبود داده های بارش TRMM در مقایسه با داده های زمینی است. برای این منظور، ۱۰ روش نگاشت چندکی بر شبکه بارش TRMM در پهنه استان کرمانشاه در مقیاس زمانی ماهانه (ماه های آوریل تا اکتبر) طی دوره آماری ۲۰۰۵-۲۰۱۲ اعمال گردید. مبنای مقایسه، داده های بارش اندازه گیری شده در دوره زمانی مذکور در ۱۳ ایستگاه همدید و ۸۲ ایستگاه باران سنجی بود. نتایج نشان داد که قبل از اعمال روش های تصحیح، براورد بارش TRMM در مناطق مرتفع بیشتر و در مناطق پست و کم ارتفاع کمتر از مقادیر مشاهداتی در ایستگاه های زمینی است. به علاوه، مشخص شد که اختلاف بین بارش ماهواره ای و ایستگاه های زمینی در ماه های با بارش بیشتر (ماه آوریل و اکتبر) بسیار بیشتر از ماه های با بارش کمتر است. روش پارامتری تبدیل مقیاس با کمترین خطا به عنوان مناسبترین روش تصحیح معرفی شد. نتایج پس پردازش داده ها نشان داد که روش مذکور توانسته است دقت داده های بارش TRMM را بهبود دهد. به علاوه، ضریب همبستگی بین داده های زمینی و ماهواره ای بارش در محدوده ۷۳/۰ تا ۹۴/۰ (معنی دار در تراز ۵ درصد) تغییر نمود، که بالاترین همبستگی ها در مقایسه بارش ایستگاه های سینوپتیک و TRMM به دست آمد.

کلیدواژه ها

بارش, نگاشت چندگی, ماهواره TRMM, تصحیح اریبی, کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.