تحلیل مولفه های صدا، هویت و عاملیت در داستان عرس الزین با تکیه بر نظریات فرودست پسااستعماری اسپیواک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله الجمعیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، دوره: 18، شماره: 65
  • کد COI اختصاصی: JR_IAALL-18-65_007
  • زبان مقاله: عربی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده قوامی

دانشجوی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ازاد واحد ورامین (پیشوا) دانشگاه آزاد اسلامی ایران

اشرف چگینی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ازاد واحد ورامین (پیشوا) دانشگاه آزاد اسلامی ایران

چکیده

نقد پسااستعماری رویکردی مهم در حوزه مطالعات فرهنگی و ادبی است. اسپیواک۱ بنیانگذار نظریه فرودست پسااستعماری، با مطالعه روش های استعمار نو و استثمار داخلی و تاثیر آن بر جوامع جهان سوم، به معرفی شیوه ها و عواقب و عوارض آن پرداخته است. اسپیواک معتقد است حفظ و اشاعه سنت ها و تعصبات پنهان و آشکار قومی و جنسیتی در نظام دیرپای مردسالاری، یکی از شیوه های مهم و متداول سلطه­گران داخلی به منظور عقب مانده نگه داشتن جوامع ستم دیده محسوب می گردد. وی یکی از معدود متفکرانی است که به اهمیت حضور روشنفکران در زندگی فروستان تاکید می ورزد. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، داستان عرس­الزین، اثر طیب صالح، نویسنده بومی نویس سودان، به عنوان متن پسااستعماری، براساس برخی نظریات اسپیواک درباره فرودستان، بررسی می گردد. صالح داستان مورد نظر را در آستانه سال های نخستین استقلال وشکوفایی نسبی کشور سودان، ساخته و پرداخته است. به همین سبب در این مقاله سعی بر آن است تا اثبات گردد صالح می­کوشد چگونگی نقش موثر صدا و عاملیت روستائیان را در بیداری و شکل­گیری جنبش های آزادی بخش در میان گروه خاص فرودستان به تصویر کشد. نتایج نشان می دهد صالح در خاتمه داستان با دیدی خوشبینانه و قابل تامل و با ارائه تمثیلی نمادین، برقراری ارتباط اخلاقی را  در جامعه فرضی روستای اش، امکان پذیر جلوه می دهد.

کلیدواژه ها

طیب صالح, عرس الزین, اسپیواک, هویت, صدا, عاملیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.