پهنه بندی خشکسالی های اقلیمی با استفاده از روش میان یابی معکوس فاصله (IDW) (مطالعه موردی: حوضه دریاچه نمک

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-16-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره انصافی مقدم

مربی پژوهشی بخش تحقیقات بیابان، موسسه تحقیقات جنگلها ومراتع کشور

عمار رفیعی امام

کارشناس ارشد پژوهشی بخش تحقیقات بیابان، موسسه تحقیقات جنگلها ومراتع کشور

چکیده

در این مطالعه منطقه حوضه دریاچه نمک با داشتن شرایط خاص اقلیمی از نظر بروز پدیده خشکسالی مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی تعیین فراوانی، شدت و مدت وقوع پدیده خشکسالی بر منطقه مورد بررسی از روش SPI و به منظور پهنه بندی گستره­های تحت تاثیر خشکسالی, از روش میان یابی معکوس فاصله (IDW ) استفاده شده است. در این مطالعه با استفاده از آمارهای ۴۴ ساله داده های بارش (۲۰۰۰-۱۹۵۷) در ۳۴ ایستگاه و با بکارگیری روش SPI، اقدام به محاسبه فراوانی، شدت و مدت خشکسالی در منطقه مورد بررسی شد و بعد با طبقه­بندی میزان تداوم، شدت و مدت خشکسالی، تجزیه و تحلیل سالانه از خشکسالی­ها به عمل آمد و درنهایت به منظور تجزیه و تحلیل شدت تغییرات مکانی شاخص SPI در طول دوره درازمدت، در محیط برنامه نرم افزاری Arc view با استفاده از روش میان یابی معکوس فاصله (IDW ) اقدام به تهیه نقشه­های پهنه بندی خشکسالی­های اقلیمی از گستره مورد مطالعه شد. نتایج حاصل از ارزیابیها نشان­دهنده تاثیر حساسیت خشکسالی های اقلیمی بر عرصه مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

خشکسالی, پهنه بندی, شاخص SPI و روش میانیابی معکوس فاصله (IDW)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.