بررسی اثر مدیریت دام و مرتع بر روند تغییرات پوشش گیاهی ( تولید، درصد تاج پوشش و ترکیب کلاس خوشخوراکی) در مراتع ایستگاه مارگون استان کهگیلویه و بویراحمد

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-16-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قادر کریمی

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

سعادت مظفری

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد

منصور نیکبخت

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد

چکیده

عدم رعایت تعادل دام و مرتع و بهره­برداری بیش از حد در بسیاری از مراتع ایران،  موجب تخریب این منابع شده و خسارت جبران­ناپذیری به پوشش گیاهی و خاک وارد نموده است. به همین انگیزه روند تغییرات تولید، پوشش تاجی و ترکیب کلاس خوشخوراکی تیپ­های مرتعی در ایستگاه مدیریت دام و مرتع مارگون طی ۴ سال (از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲) مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی شاخصهای پوشش تاجی و ترکیب گونه­ها از نظر خوشخوراکی در تیپ­های مختلف مرتعی با شیوه اندازه­گیری سطح پلات و برآورد تولید با روش قطع و توزین انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد که تمامی شاخصها در طی سالهای بررسی تحت­تاثیر مدیریت دام و مرتع روند صعودی داشتند، بطوری­که تنوع گونه­ای در مراتع منطقه در پایان اجرای طرح به ۳۱ گونه رسید و سهم کلاسهای خوشخوراکی I، II و III در پایان اجرای طرح در ترکیب، به­ترتیب ۶/۱۲، ۵/۲۷ و ۵/۹ درصد به دست آمد؛ در حالی که تحت تاثیر مدیریت دام و مرتع، گونه خوشخوراک Bromus tomentellus در عرصه توسعه بیشتری یافته است. همچنین در پایان اجرای طرح پوشش تاجی از ۴/۳۳ درصد به ۵/۵۵ درصد و تولید علوفه از ۳۰۹ کیلوگرم در هکتار به ۸/۵۶۹ کیلوگرم در هکتار افزایش یافت.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی, تیپ های مرتعی, تغییرات, مارگون کهگیلویه و بویراحمد, مدیریت دام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.