بررسی تاثیر اجرای دستورالعمل های کنترل های داخلی و رتبه بندی موسسات حسابرسی بر شفافیت گزارشگری مالی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه حسابداری مالی، دوره: 14، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_QFAJ-14-53_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل مظاهری

Department ۰f Accounting, Faculty of Economics and Social Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.

امیرحسین منتظرحجت

Department ۰f Economics, Faculty of Economics and Social Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.

میلاد عزیزی خیرآبادی

Department ۰f Accounting, Faculty of Economics and Social Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.

چکیده

شفافیت گزارشگری مالی یکی از عوامل تاثیرگذار بر دیدگاه سرمایه­ گذاران نسبت به شرکت است. با توجه به این موضوع پژوهشگران بسیاری برای یافتن راه حل هایی به منظور افزایش و بهبود شفافیت گزارشگری مالی پژوهش­هایی انجام داده اند. سازمان بورس و اوراق بهادار ایران نیز با هدف افزایش شفافیت، اقدام به تصویب دستورالعمل های کنترل های داخلی و رتبه بندی موسسات حسابرسی نموده است. در این پژوهش به منظور سنجش شفافیت از چهار معیار مالکان نهادی، قابلیت پیش بینی سود، نسبت بدهی و دستکاری سود استفاده شده است. در این مطالعه، هدف بررسی تاثیر دستورالعمل های فوق الذکر بر شفافیت گزارشگری مالی شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، ۱۵۹ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۰ انتخاب شده است. همچنین به منظور صحت سنجی فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون خطی و شیوه داده­های تابلویی با اثر ثابت استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که اجرای دستورالعمل های کنترل های داخلی و رتبه بندی موسسات حسابرسی که بورس اوراق بهادار آن ها را با هدف توسعه بازار شفاف و کمک به سرمایه گذاران تصویب نموده است، موجب افزایش شفافیت گزارشگری مالی می شوند. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که سازمان بورس و اوراق بهادار با الزام شرکت ها به اجرای دستورالعمل کنترل های داخلی و تهیه چک لیست آن و نیز به کارگیری دستورالعمل رتبه بندی موسسات حسابرسی در استفاده از خدمات حسابرسی حسابرسان معتمد، موجب افزایش شفافیت گزارشگری مالی شرکت­ها شده است.

کلیدواژه ها

Internal Controls Guideline, Audit Firms Ranking Guideline, Transparency of Financial Reporting, دستورالعمل رتبه بندی موسسات حسابرسی, دستورالعمل کنترل های داخلی, شفافیت گزارشگری مالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.