تاثیر تمرین مهارت‎های روانشناختی بر سرسختی ذهنی فوتسالیست‎های دارای جانبازی و معلولیت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه رفتار حرکتی و روان شناسی ورزشی ایران، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IMBS-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی اله کاشانی

دانشیار، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

علی ورگ نشین

کارشناس ارشد، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

محمدعلی سلطانیان

استادیار، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

چکیده

هدف از اجرای پژوهش، بررسی نقش تمرین مهارت‎های روانشناختی بر میزان سرسختی ذهنی ورزشکاران جانباز و معلول بوده است. ۲۹ ورزشکار جانباز و معلول فوتسالیست به روش نمونه‎گیری اقتضایی انتخاب و در پژوهش حاضر شرکت داشتند. ۱۴ نفر در گروه تجربی علاوه بر تمرینات و آموزش روتین تکنیک‎های فوتسال، تمرین مهارت‎های روانشناختی (هدف گزینی، آرامسازی و تنظیم انگیختگی، خودگفتاری، تصویر سازی) را دریافت نمودند و ۱۵ نفر در گروه کنترل، صرفا تمرین و آموزش روتین فوتسال را دریافت کردند. در بخش آمار استنباطی از آزمون شاپیروویلک و تحلیل واریانس مرکب استفاده شد و نتایج حاکی از آن بود که سرسختیذهنی در خرده‎ مقیاس‎های خود نظیر اطمینان، کنترل و ثبات و نمره کلی سرسختی‎ذهنی روند توسعه معنی‎داری را در فوتسالیستهای جانباز و معلول تجربه کرده است. احتمالا، افزایش قابلیت ورزشکاران معلول و جانباز، نسبت به ارزیابی قابلیت‎های ذهنی خود، خودآگاهی و در نتیجه خودنظم‎دهی و خودارزیابی بهتری را موجب شده است. انتخاب اهداف تمرینی، اهداف فرایندی و عملکردی و در عین حال افزایش اعتماد به نفس از عوامل کلیدی ارتقاء سرسختی‎ذهنی افراد محسوب می‎شود. بهرمندی از تمرین مهارت‎های روانشناختی به صورت یک بسته کامل از هدف گزینی در انواع مختلف تا خودگفتاری به شکل انگیزشی و آموزشی و استفاده از فنون کنترل انگیختگی و تصویرسازی ذهنی همه و همه در افزایش تمرکز، بهبود اعتماد به نفس، کنترل هیجانات و پشتکار ورزشکاران جانباز و معلول نقش آفرین بوده است که در نهایت جمیع این سازه‎ها ارتقاء خود را در سرسختی ذهنی نمایان کرده اند.

کلیدواژه ها

استحکام ذهنی, بهبود عملکرد, تمرینات, سرسختی ذهنی, مداخله روانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.