پیش بینی اثرات تغییراقلیم بر پارامترهای هواشناسی طبق برونداد مدل های GCM به کمک شبکه عصبی مصنوعی (مطالعه موردی: ایستگاه سینوپتیک شیراز)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 16، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-16-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر رحیمی

گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محمدامین مداح

استادیار گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

علی محمد آخوندعلی

استاد گروه هیدرولوژی ومنابع آب، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

با توسعه فناوری و صنعتی شدن جوامع بشری، افزایش گازهای گلخانه ای بروز تغییرات آب و هوایی در سطح زمین و اثرات زیان بار آن (سیل و خشکسالی) بر زندگی بشر و منابع محرز گشته است. کسب اطلاعات از اثر محتمل تغییر اقلیم بر پارامترهای هواشناسی از اهمیت و ضرورت خاص برخوردار است. در این مطالعه سعی بر آن شد که به شیوه جامع با استفاده از ارزیابی مدل های گردش عمومی جو (۱۲ مدل) و ریزمقیاس نمایی برونداد آنها (با کمک شبکه عصبی پرسپترون چندلایه) اثر محتمل تغییرات اقلیم بر پارامترهای هواشناسی شهر شیراز مشخص شود. نتایج ارزیابی ها (MSE، RMSE و R) در دوره پایه ۱۹۸۶-۲۰۰۵ گواه برتری دو مدل CanESM۲ و HadGEM۲CC بود. درنتیجه، تحت دو سناریو RCP۴.۵ و RCP۸.۵ پیش بینی های CanESM۲ برای دوره های ۲۰۲۶-۲۰۴۵ و ۲۰۴۶-۲۰۶۵ نشان دهنده کاهش بارش (به ترتیب ۱۹-۱۱ و ۳۶-۲۱ درصد)، افزایش دمای کمینه (۱-۴/۰ و ۲-۷/۰ درجه سلسیوس)، افزایش دمای بیشینه (۱-۵/۰ و ۹/۰-۸/۱ درجه سلسیوس)افزایش میزان تابش خورشیدی (۷/۰-۳۵/۰ و ۶/۰-۱/۱ کیلووات ساعت بر مترمربع درروز) و پیش بینی های HadGEM۲CC نشان دهنده کاهش بارش (به ترتیب ۱۶-۷ و ۳۵-۱۶ درصد)، افزایش دمای کمینه (۹/۰-۳/۰ و ۷/۱-۷/۰ درجه سلسیوس)، افزایش دمای بیشینه (۱/۱-۴/۰ و ۸/۱-۹/۰ درجه سلسیوس) و افزایش میزان تابش خورشیدی (۸/۰-۳/۰ و ۳/۱-۸/۰ کیلووات ساعت بر مترمربع درروز) خواهد بود.

کلیدواژه ها

اقلیم شیراز, ریز مقیاس نمایی, پرسپترون, CanESM۲, Hadgem۲cc

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.