بررسی چگونگی رخداد تورمالین در مجموعه دگرگونی شمال گلپایگان، پهنه سنندج-سیرجان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-13-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمان احمدی بنکدار

دانشجوی دکتری، گروه زمین شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سید محسن طباطبائی منش

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

اکرم السادات میرلوحی

دکتری، گروه زمین شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

رخداد تورمالین در دو منطقه در شمال گلپایگان دیده می شود. در منطقه نخست در باختر مزرعه اوچستان، تورمالین درون توده متبلور به صورت نیمه شکل دار (Gt)، در همبری آمفیبول شیست به صورت شکل دار (At) و در همبری میکا شیست به صورت اسفنجی (Mt) دیده می شود. در منطقه دوم، در شمال روستای اسفاجرد، تورمالین درون مرمر (Ct) است. تورمالین های نوع Gt با ترکیب شورل Fe# بالای ۹۳/۰ دارند و خاستگاه آنها ماگمایی است. این تورمالین ها با گرانیتوییدهای فقیر از Li سازگار هستند. هر دو دسته تورمالین های نوع Mt و تورمالین های نوع At به ترتیب با ترکیب دراویت و شورل- دراویت، خاستگاه گرمابی و سازگار با سنگ های متاپسامیت ها و متاپلیت های فقیر از Ca دارند. تورمالین های نوع Ct ترکیب دراویت دارند و با Fe# کمتر از ۶/۰ با متاپسامیت ها و متاپلیت های فقیر از Ca سازگاری دارند و با یک فاز اشباع از Al همزیست هستند. حضور تورمالین نوع Ct در کنار بیوتیت هایی با آثار خوردگی و حضور کانی های ثانویه در سنگ و همچنین، تفاوت در دماسنجی، نشان دهنده پیدایش تورمالین در دمای کمتر در اثر واکنش سیال های بور دار با بیوتیت است. در پیدایش این تورمالین ها سیال های ناشی از دگرگونی پیشرونده میکاشیست ها و سیال های تاخیری- گرمابی برخاسته از ماگمای آلکالی سینیت نقش داشته اند.

کلیدواژه ها

تورمالین شیست مرمر گرانیت گلپایگان سنندج, سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.