دما- فشارسنجی و پتروژنز سنگ های آتشفشانی سبلان: براساس شیمی کانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-13-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل قلمقاش

گروه کانی شناسی و اکتشافات معدنی کاربردی، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

سید زاهد موسوی

گروه علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشکین شهر، مشکین شهر، ایران

مرتضی خلعتبری جعفری

گروه زمین شناسی کاربردی، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

چکیده

آتشفشان سبلان از آتشفشان­های پلیوسن-کواترنری در شمال غربی ایران می­باشد. براساس تاریخچه فعالیت به دو بخش سبلان قدیمی و سبلان جوان قابل طبقه­بندی است. ترکیب سنگ­های آتشفشانی سبلان قدیمی تراکی­آندزیتی تا آندزیتی و به ندرت تراکی داسیتی و سنگ­های آتشفشانی سبلان جوان بیشتر داسیتی تا تراکی آندزیتی است. ترکیب پلاژیوکلاز در سنگ­های آتشفشانی سبلان قدیمی در محدوده الیگوکلاز تا آندزین، و در سنگ­های آتشفشانی سبلان جوان در محدوده الیگوکلاز و آندزین است. پتاسیم فلدسپار در این سنگ­ها از نوع سانیدین و ارتوکلاز است. الیوین و پیروکسن­های سنگ­های آتشفشانی سبلان قدیمی، به ترتیب از نوع کریزولیت و دیوپسید- اوژیت می­باشند. ترکیب میکاهای سنگ­های آتشفشانی سبلان جوان بیشتر بیوتیتی است. آمفیبول­های سنگ­های آتشفشانی سبلان جوان بیشتر از نوع مگنزیوهورنبلند هستند و به ندرت برخی از آنها ترکیب ادنیتی دارند. بر پایه نمودارهای شیمی کانی، سنگ­های آتشفشانی سبلان با ماهیت ساب آلکالن و کالک آلکالن در محیط کوهزایی پدید آمده­اند. پیروکسن های سبلان قدیمی در فشار ۵ تا ۱۰ کیلوبار و عمق حدود ۵/۱۷ تا ۳۵ کیلومتری متبلور شده­اند. درشت بلورهای آمفیبول سبلان جوان در فشار ۱ تا ۳ کیلوبار و عمق حدود ۵/۳ تا ۵/۱۰ کیلومتری، و دمای حدود ۷۲۵ تا ۷۵۰ درجه سانتیگراد متبلور شده­اند. با در نظر گرفتن دمای تبلور آمفیبول (۷۲۵ تا ۷۵۰ درجه سانتیگراد) و مدلسازی بیوتیت با بافر FMQ، گریزندگی اکسیژن در زمان تبلور بیوتیت حدود ۱۶- تا ۵۰/۱۶- ارزیابی می­شود. گریزندگی بالای اکسیژن و حضور کانی­های آب دار، نشانگر تاثیر محیط فرورانشی غنی از آب بر ماگمای اولیه آتشفشان سبلان جوان است.

کلیدواژه ها

ایران, پتروژنز, دما- فشارسنجی, سبلان, شیمی کانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.