بررسی تاثیر برخی تیمارها بر شکست خواب و بهبود جوانه زنی بذر گیاه جاشیر (Prangos ferulacea)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-17-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روجا صفائیان

استادیار، بخش مدیریت مناطق بیابانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

حسین آذرنیوند

دانشیار، گروه احیای مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

گیاه جاشیر  Prangos ferulacea (L.) Lindlبه­عنوان یکی از بهترین گیاهان مرتعی ایران، گونه غالب جاشیرزاران ایران را به خود اختصاص داده است. برداشت­های رقابتی، عدم توجه به شرایط رویشی و رویشگاهی این گیاه، اختلال در امر زادآوری و نیز تخریب زیستگاه آنرا موجب شده است. از آنجایی­که تکثیر این گیاه در زیستگاه طبیعی از طریق بذر صورت می­گیرد، با توجه به خواب عمیق بذر در خانواده چتریان، بررسی روش­های مختلف شکست خواب بذر در این گیاه، برای حفاظت از این گونه، ضروری می­باشد. در این تحقیق به­منظور تعیین روشهای مناسب شکست خواب بذر تاثیر فاکتورهای تاریکی، روشنایی، سرمادهی، شستشو و دما، بر شکستن خواب بذرهای جمع­آوری شده جاشیر استان فارس مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با ۵ تیمار و ۳ تکرار انجام شد. نتایج بدست­آمده نشان داد که روشنایی، سرمادهی و دمای۱۰ درجه سانتی­گراد در مقایسه با سایر تیمارها در شکست خواب بذر گیاه جاشیر دارای تاثیرگذاری معنی­داریست. این امر در عین حال می­تواند از جنبه کم­خطر و ارزان­تر بودن و همچنین احتمال آسیب رسانی کمتر به جنین در مقایسه با کاربرد مواد شیمیایی و به خصوص اسید حائز اهمیت باشد و کاربرد آنرا مناسبتر نماید.

کلیدواژه ها

بذر, جوانه زنی, شکست خواب و جاشیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.