مدل های تخمین تولید مراتع از طریق اندازه گیری پوشش گیاهی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-18-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ارزانی

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

سمیه دهداری

نویسنده مسئول، دانشجوی دکترای مرتع داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

گردون کینگ

استادیار، دانشگاه نیو ساوت ولز، استرالیا

چکیده

اهمیت آگاهی از میزان تولید در مدیریت مرتع باعث شده که کارشناسان همواره در جست ­و­جوی شیوه­های مناسب اندازه­گیری این عامل باشند. صرف وقت و هزینه زیاد و مخرب­بودن روشهای مستقیم باعث ایجاد انگیزه تحقیق بر روی روشهای غیر­مستقیم شده است. یکی از روشهای مهم و غیرمستقیم، برآورد میزان تولید با استفاده از اطلاعات پوشش است. در مطالعه حاضر، ابتدا وجود ارتباط بین تولید و پوشش­تاجی و شاخ و برگ مورد بررسی قرار­گرفت و پس از آن به بررسی چگونگی استفاده از اطلاعات پوشش جهت برآورد تولید در قالب بکارگیری معادلات زمان­های مختلف و روشی بر مبنای بکارگیری اصول روش نمونه­گیری مضاعف در ۲ سایت مانوکا (به نمایندگی از مناطق نیمه­خشک) و کانزرویشن (به نمایندگی از مناطق خشک) پرداخته شد. روش نمونه­گیری مضاعف ترکیبی از دو روش قطع ­و ­توزین رشد سال جاری هر گونه یا گروه گیاهی (نمونه­گیری مستقیم) و اندازه گیری پوشش تاجی یا شاخ­ و­ برگ هر گونه یا گروه گیاهی (اندازه­گیری غیر­مستقیم) می­باشد. به­طوری­که تعداد نمونه مستقیم و غیرمستقیم بر­اساس زمان لازم و دقت مورد انتظار تعیین شده که با ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۱۶، ۲۰، ۲۴، ۲۸، ۳۲، ۳۶ و۴۰ جفت نمونه با استفاده از نرم­افزار SPSS بررسی شد. برای اندازه­گیری تولید از طریق معادلات محاسبه شده، با ترکیب داده­های شرایط و زمان­های مختلف داده­ها در ۳ شرایط فصلی (از لحاظ میزان بارندگی) متوسط، فقیر و خوب جمع­آوری شدند. نتایج نشان می­دهند که برآورد تولید از طریق اندازه­گیری پوشش گیاهی ممکن و مناسب است و نیز در هر ۲ سایت مانوکا و کانزرویشن معادلات بدست­آمده از ۸ تا ۱۲ جفت نمونه مستقیم و غیرمستقیم قادرند در یک رابطه خطی تولید را با دقت مناسب برآورد کنند. همچنین ضریب همبستگی بالایی در ترکیب ۳ سال داده مانوکا و ۲ سال داده کانزرویشن وجود دارد، و در هر سال ۲ تا ۳ بار اندازه­گیری (۴ تا ۹ سری داده) بین تولید و پوشش نشان­دهنده امکان برآورد تولید با استفاده از معادلات محاسبه شده بر پایه دوره­ای از اطلاعات (Pooled Equation) می­باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت مرتع, تولید, نمونه گیری مستقیم, نمونه گیری غیرمستقیم, نمونه گیری مضاعف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.