تاثیر مراحل فنولوژیکی بر کیفیت ۵ گونه مرتعی در مراتع نیمه استپی جاشلوبار سمنان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-19-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ارزانی

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

حسین پوزش

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج، باشگاه پژوهشگران جوان، یاسوج

جواد معتمدی (ترکان)

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

رسول میرآخورلی

مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سمنان

سید علی نیک نژاد

کارشناس ارشد بیابان زدایی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

در این پژوهش، از ۵ گونه مرتعی Festuca rubra،Astragalus glocucantus  ، Astragalus flocoffus ،Acantolimon erinaceum و Acantophyllum sordidum در منطقه جاشلوبار سمنان، در سه مرحله فنولوژیکی (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) نمونه­برداری انجام شد. این گونه­ها، از گونه­های مهم و نسبتا خوشخوراک مراتع منطقه بودند. در هر مرحله فنولوژیکی، ۳ تکرار و برای هر تکرار ۵ پایه گیاهی قطع شد. سپس تجزیه­ شیمیایی برای اندازه­گیری درصد نیتروژن (N)[۱] و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)[۲] نمونه­های گیاهی انجام گردید و بر مبنای درصد نیتروژن (N) و ADF، درصد پروتئین خام (CP)[۳]، درصد هضم­پذیری ماده خشک (DMD)[۴] و مقدار انرژی متابولیسمی (ME)[۵] گونه­ها، برآورد شد. به­منظور تجزیه و تحلیل آماری داده­ها از طرح کرت­های خرد شده در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با ۱۵ تیمار در سه تکرار استفاده شد. پس از جمع­آوری داده­ها به­منظور بررسی تغییرات شاخصهای کیفیت علوفه گونه­های مورد مطالعه در مراحل مختلف فنولوژیکی، تجزیه واریانس مرکب انجام شد و میانگین­ها با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج بدست­آمده نشان ­داد که ترکیب شیمیایی گیاهان مورد مطالعه، تغییرات قابل ملاحظه­ای داشتند و مرحله فنولوژیکی بر کیفیت علوفه اثر معنی­داری داشت. با پیشرفت مراحل رشد، از میزان پروتئین خام (CP)، هضم­پذیری ماده خشک (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) کاسته و بر میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) افزوده شد. نتایج بدست­آمده در برآورد مقدار علوفه مورد نیاز روزانه دام چراکننده در مرتع و تعیین زمان مناسب چرای دام در مراتع مورد مطالعه، کاربرد دارد.      [۱]- Nitrogen (N) [۲]- Acid detergent fiber (ADF) [۳]-Crude protein (CP) [۴]-Dry matter digestible (DMD) [۵]- Metabolizable energy (ME)

کلیدواژه ها

کیفیت علوفه, مرحله فنولوژیکی, پروتئین خام (CP), قابلیت هضم ماده خشک (DMD), انرژی متابولیسمی (ME)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.