بررسی و مقایسه کشت تلفیقی و استقرار گونه های مختلف خشکی پسند جهت احیاء و تقویت پوشش گیاهی مناطق خشک (تاغزارهای دست کاشت)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-19-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش قربانیان

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

منصور قدرتی

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

حیدر شرفیه

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

مسلم مظفری

کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

امیر مسلم

کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

چکیده

با هدف استفاده از فضای خالی بین Haloxylon ammodendron برای شناسایی و معرفی گونههای مناسب جهت کاشت همزمان باSeidlitzia Atriplex canescens، Salsola rigida از گونه های ،H. ammodendron بوتهای و تقویت اکوسیستم مناطق دارای پراکنشاستفاده شد. نحوه کاشت در قالب مدل آماری بلوکهای کامل تصادفی ، با ۳ Anabasis setifera و Nitraria schoberi ،rosmarinusبلوک (تکرار) و هر بلوک با ۶ تیمار در ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی سمنان انجام ش د. صفات مورد سنجش شامل میزان رشد سالانه(اندازهگیری قطورترین شاخه ، شاخه بندی و طول شاخههای افقی در طی سن )، بازدهی تولید علوفه در سال و میزان استقرار نهال بود . باتحلیل و بررسی جد ولهای تجزیه واریانس و نتایج بدستآمده از آنها مشخص شد که بین بلوک ها اختلاف معنی داری در عواملاندازه گیری شده گونهها وجود ندارد . در زمینه استقرار در سطح ۱% اختلاف معنی دار مش اهده شد . بهطوریکه بین تیمارها ، عوامل موردسنجش شامل رشد، استقر ار و تولید گونهها تحت شرایط موجود، تفاوتهای معنیداری را نشان داد. از نظر رشد ارتفاعی و تاج پوششS. rosmarinus ،A. setifera بهطور معنیداری با سایر گونهها تفاوت داشت. از نظر تعداد شاخه های فرعی H. ammodendron گونهبهترتیب در بهترین وضعیت قرار داشتند. این خصوصیت در بحث کنترل فرسایش و مقاومت در برابر چریده شدن A. canescens ووضعیت مناسبی را د اشت ند. از نظر استقرار S. rosmarinus و S. rigida ،H. ammodendron اهمیت داشت. از نظر تولید، گونههایتفاوت معنیدار بین گونهها مشاهده نشد و همه در یک گروه از نظر گروه بندی دانکن قرار گرفتند . اما از نظر تحلیل مشاهده ای،H. ammodendron و S. rosmarinus ،A. setifera ،N. schoberi بیشترین تعداد و بعد گونه های S. rigida و A. canescens گونه هایبه ترتیب تعداد گونه مستقر شده را به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه ها

کشت, Anabasis setifera, Nitraria schoberi, Seidlitzia rosmarinus, Atriplex canescens, Salsola rigida تلفیقی, احیاء بیابان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.