اثر متقابل زئولیت میانه و پلیمر طراوت A۲۰۰ بر ظرفیت نگهداری آب و ضرایب مدل منحنی رطوبتی در یک بافت خاک سبک

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-19-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله بیگی هرچگانی

استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

مرضیه حق شناس گرگابی

کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

در این مطالعه اثر زئولیت میانه و پلیمر طراوت A۲۰۰ بر نگهداشت آب در یک خاک درشت بافت بررسی شد. زئولیت میانه در سطوح (۲، ۵ و ۸ درصد) و پلیمر طراوت A۲۰۰ در چهار سطح (۲/۰، ۴/۰، ۶/۰ و ۸/۰ درصد وزنی) به خاک اضافه و مخلوط شد. رطوبت خاک در مکش­های ۰ تا ۱۵۰۰ کیلوپاسکال در ۸ نقطه تعیین شد. ضرایب منحنی رطوبتی خاک با برازش مدل کمبل (۱۹۷۴) بدست­آمد. نتایج نشان داد که افزودن زئولیت و یا پلیمر طراوت A۲۰۰ به بافت شنی باعث افزایش نگهداشت آب در مکش­های مختلف و افزایش آب قابلاستفاده میشود. کاربرد ۸ درصدی زئولیت میانه ضمن بالابردن رطوبت در نقطه ظرفیت زراعی (FC) از ۱۱% به ۱۳% باعث افزایش آب قابلاستفاده به میزان ۲ درصد شد. همچنین افزودن ۲/۰ درصدی پلیمر  A۲۰۰باعث افزایش ۶ درصد آب قابلاستفاده شد. تغییر ضرایب شکل در مدل منحنی رطوبتی در پاسخ به افزودن همزمان زئولیت و پلیمر طراوت A۲۰۰ نشان دهنده ی اثرهای جمعپذیر و تشدیدی آنها بود. با افزودن ۵ درصدی زئولیت و با افزودن ۲/۰ درصدی پلیمر طراوت A۲۰۰، ضریب ye از ۲۱/۰ به ۰۰/۲ افزایش و ضریب l از ۳۷/۷ به ۴۰/۵ کاهش یافت که متناظر با ۷% افزایش در آب قابل­استفاده است. کاربرد همزمان زئولیت میانه و پلیمر طراوت A۲۰۰ می تواند حجم آب مورد نیاز گیاه را کاهش و یا طول دورهی آبیاری را افزایش دهد و در مقایسه با کاربرد تنهای پلیمر ارزانتر بوده و احتمالا از خسارت ناشی از تورم محیط خاک به ریشه گیاه بکاهد.

کلیدواژه ها

زئولیت, پلیمر طراوت A۲۰۰, نگهداری آب در خاک, منحنی رطوبتی خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.