مطالعه فنولوژی دو گونه بوته ای Thymus kotschyanus و Artemisia aucheri در مراتع نیمه استپی الموت قزوین

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-21-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید رشوند

عضو هیئت علمی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران،

علی احسانی

استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

حسن یگانه

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

انور سور

دانشجوی دکتری مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

آگاهی از مراحل فنولوژیکی گونه هایی که ترکیب یک جامعه گیاهی را تشکیل می دهند، اهمیت قابل ملاحظه ای در تعیین مدیریت علوفه، زمان چرا و مدیریت چرای دام برای رسیدن به اهداف تولید پایدار و همچنین برای مدیریت عوامل مطلوب و غیرمطلوب گونه ها دارد. مطالعه فنولوژی گیاهی برای پایش، مدیریت و حفاظت اکوسیستم مهم و حیاتی می باشد. در این تحقیق فنولوژی دو گونه بوته ای Thymuskotschyanusو  Artemisiaaucheriدر سایت الموت قزوین از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹ بمدت ۴ سال بررسی شد. بدین منظور از هر گونه ۱۰ پایه گیاهی انتخاب شد و در طول ۴ سال اطلاعات مربوط به مراحل فنولوژی گیاه هر ۱۵ روز در مرحله رویشی و ۷ روز در مرحله زایشی اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که زمان شروع و خاتمه رویش در سال های مختلف در این دو گونه تحت تاثیر بارندگی و درجه حرارت متفاوت می باشد. در گونه Thymus kotschyanus نیمه اول خرداد گلدهی شروع می شود و نیمه اول تیرماه مرحله شروع بذردهی است و تا نیمه اول مردادماه بذرریزی ادامه دارد و گونه Artemisia aucheri رشد خود را از نیمه دوم اردیبهشت ماه شروع می کند و از اواخر مردادماه به گل می نشیند و از هفته آخر شهریور بذر می دهد و تا دو تا سه هفته ادامه دارد.

کلیدواژه ها

Thymus kotschyanus, Artemisia aucheri, الموت قزوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.