بررسی توانائی دو روشجوانه زنی وترکیبی درظهور گروههای عملکردی بانک بذر خاک (مطالعه موردی: مراتع ییلاقی واز شهرستان نور)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-22-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا عرفانزاده

دانشیار، گروه مرتع داری، دانشکده علوم دریایی و منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

آزاده عالم زاده گرجی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشکده علوم دریایی و منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

سیدحسن زالی

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

حفظ تنوع و ترکیب گیاهی یکی از اهداف اصلی مدیریت اکوسیستم ها است و با اندازه گیری تنوع گونه ای می توان توصیه های مدیریتی لازم را ارائه نمود. هدف از این مطالعه مقایسه دو روش شامل جوانه زنی و ترکیبی در برآورد ترکیب و تنوع گونه ای بانک بذر خاک می باشد. بدین منظور نمونه برداری از خاک از ۲۸ پلات زوجی از دو عمق ۵-۰ و ۱۰-۵ سانتیمتر انجام گرفت. سپس خصوصیات بانک بذر خاک با دو روش جوانه زنی وترکیبی مشخص شدند. نتایج نشان داد که در مجموع ۶۸ گونه گیاهی در ترکیب بانک بذر به دو روش شناسایی شدند. فراوانی نسبی تروفیت ها در هر دو روش مطالعه بیشتر از سایر فرمهای رویشی بود. در روش جوانه زنی ژئوفیت ها و همی کریپتوفیت ها به طور معنی داری بیشتر از روش ترکیبی ظاهر شدند. تشابه بانک بذر و پوشش روزمینی در کل پایین و در روش جوانه زنی بیشتر از ترکیبی بود. از آنجا که تنوع گونه های گیاهی نقش مهمی در عملکرد اکوسیستم ها دارد، در این تحقیق سعی شد تا با استفاده از مطالعات بانک بذر خاک که در حقیقت بخش مهمی از ترکیب گیاهی یک منطقه می باشد و از عوامل مهم در حفظ و احیای پوشش گیاهی است، به درک بهتری در راستای حفظ تنوع گیاهی دست یافت.

کلیدواژه ها

بانک بذر خاک, تنوع گونه ای, ترکیب گونه ای, روش جوانه زنی, روش ترکیبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.