پیش بینی پراکنش رویشگاه گونهSeidlitzia rosmarinus در مراتع شرق سمنان با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-23-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا خلاصی اهوازی

دانشجوی دکتری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

محمدعلی زارع چاهوکی

استاد، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

شبکه عصبی مصنوعی، ساختارهای پردازش اطلاعاتی جدیدی هستند که از روش های مخصوص شبکه های عصبی بیولوژیک استفاده می کنند. هدف از این مطالعه مدل سازی پراکنش گونه Seidlitziarosmarinus در مراتع شمال شرق سمنان با استفاده از مدل شبکه عصبی است. بدین منظور برای نمونه برداری از پوشش گیاهی در هر تیپ رویشی، ۳ ترانسکت ۷۵۰ متری مستقر و در هر ترانسکت ۱۵ پلات با فواصل۵۰ متر مستقر شد. نمونه برداری از خاک با توجه به مرز تفکیک افق ها در منطقه و نوع گیاهان موجود از دو عمق ۲۰-۰ و ۸۰-۲۰ سانتی متر انجام شد. برای تهیه نقشه پیش بینی پراکنش گونه های گیاهی، به فراهم کردن لایه های عوامل محیطی مورد استفاده در مدل نیاز است. برای نقشه بندی خصوصیات خاک، روش زمین آمار براساس مدل پیش بینی بدست آمده برای گونه S.rosmarinus (روش ANN) استفاده شد. برای اجرای مدل شبکه عصبی، الگوریتم پس انتشار خطا با شبکه طراحی شده پرسپترون سه لایه ای با ساختار ۱-۱۰-۷  و دارای هفت نرون در لایه ورودی، ده نرون در لایه میانی و یک نرون در لایه خروجی استفاده شد. میزان تطابق نقشه تهیه شده با نقشه واقعیت زمینی نیز با استفاده از ضریب کاپا محاسبه شد که نشان دهنده تطابق خیلی خوب بود (ضریب کاپای ۷۲/۰). نتایج نشان داد گونه S.rosmarinus در مناطق با اسیدیته ۳/۸-۱/۸، هدایت الکتریکی ۲۶/۰-۲۲/۰ دسی زیمنس بر متر، بافت لومی-شنی و در ارتفاع ۱۷۵۰-۱۶۰۰ متر از سطح دریا پراکنش دارد و با میزان اسیدیته و آهک رابطه مستقیم دارد.

کلیدواژه ها

شبکه عصبی مصنوعی, Seidlitzia rosmarinus, الگوریتم پس انتشار خطا, نقشه واقعیت زمینی, ضریب کاپا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.