تعیین ارتباط خصوصیات خاک با پراکنش گونه های گیاهی مراتع زاگرس مرکزی با روش تحلیل تطبیقی متعارف (مطالعه موردی: مراتع سراب نرم خرم آباد)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-23-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حسن پوری

کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،گروه مرتعداری، تهران، ایران

علی طویلی

دانشیار، دانشگاه تهران، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، تهران، دانشکده منابع طبیعی، کرج، ایران

سید اکبر جوادی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،گروه مرتعداری، تهران، ایران

چکیده

شناخت عوامل محیطی موثر در پراکنش و استقرار گونه های گیاهی نقش مهمی در مدیریت صحیح اکوسیستم های مرتعی دارد. هدف از این تحقیق بررسی علل پراکنش گونه های گیاهی و شناخت رابطه پراکنش گونه های معرف مراتع خرم آباد با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بوده است. با انجام بازدید اولیه، ضمن تفکیک تیپ های گیاهی، منطقه معرف هر تیپ شناسایی شد. تیپ های گیاهی مورد بررسی در این تحقیق Agropyron libanoticum-Acantholimon bromifolium ،Hordeum glaucum-Taeniatherum crinitum، Astragalus adscendens-Agropyron trichophorum و Astragalus adscendens-Daphne mucronata بودند. اندازه پلات های نمونه برداری به روش سطح حداقل ۴مترمربع و تعداد آنها به کمک فرمول آماری ۱۶۰ پلات تعیین گردید. پلات گذاری در هر تیپ گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک انجام گرفت به طوری که در هر پلات، فاکتورهای مربوط به پوشش گیاهی اندازه گیری و در نقاط ابتدایی و انتهایی ترانسکت های مستقر شده، اقدام به حفر پروفیل خاک و نمونه برداری جهت تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی گردید. رسته بندی پوشش گیاهی بوسیله روش تحلیل تطبیقی متعارف(CCA) انجام شد و نتایج نشان داد از بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، ماده آلی، ازت، فسفر و اسیدیته مهمترین عوامل موثر در پراکنش Daphnemucronata بوده و پراکنش گونه های گیاهی Agropyronlibanoticum و Acantholimonbromifolium بیشتر تحت تاثیر پتاسیم، بافت خاک و هدایت الکتریکی و بوده و عوامل بافت و آهک خاک نقشی تعیین کننده در پراکنش گونه های Taeniatherum crinitum، Hordeum glaucum ، Astragalus adscendens وAgropyron trichophorum دارند.

کلیدواژه ها

خصوصیات خاک, پراکنش, گونه گیاهی, تحلیل تطبیقی متعارف, خرم آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.