دانش بومی گیاهان سمی و دارویی برای دام در بین عشایر ترکمن مراتع قشلاقی مراوه تپه، استان گلستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه دانش بومی ایران، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_QJIK-9-17_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره بهمنش

دانشگاه گنبدکاووس- گروه مرتع و آبخیزداری

رجبعلی محبی

کارشناس ارشد اداره کل امور عشایر استان گلستان

سیده زهره میردیلمی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

آیسن حاجیلی دوجی

کارشناس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مراوه تپه، استان گلستان

منیژه توان

فارغ اتحصیل کارشناسی ارشد مرتع داری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

هدف از تحقیق حاضر، شناسایی گیاهان سمی برای دام، نشانه های مسمومیت، روش های بومی درمان توسط عشایر بهره-بردار و همچنین شناسایی گیاهان دارویی برای دام و نحوه استفاده و خواص درمانی آنها بود. انتخاب جامعه ی نمونه ی آماری پاسخگو از بین جوامع محلی بود که در مورد این تحقیق، جامعه پاسخگو مرکب از عشایر ترکمن در مراتع مراوه تپه بودند. در این مطالعه از نمونه گیری هدفمند و از روش گلوله برفی استفاده شد؛ تعدادی از عشایر بهره بردار با تجربه برای مصاحبه اولیه انتخاب شدند. پس از طرح موضوع و جلب اطمینان و اعتماد آنها در ارتباط با موضوع تحقیق، پرسشنامه را تنظیم و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. همزمان با پیمایش صحرایی، تعدادی پرسشنامه نیز در اختیار عشایر بهره بردار منتخب قرار گرفت. میزان اعتبار پرسشنامه از طریق محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ برای معیارهای مختلف محاسبه و تعیین شد. گیاهان نام برده شده شناسایی شدند. در نهایت، ۲۶ گیاه سمی و ۲۴ گیاه دارویی برای دام توسط بهره برداران معرفی شد.

کلیدواژه ها

عشایر ترکمن, مراوه تپه, روش گلوله برفی, گیاهان سمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.