تعیین کارایی واحدهای پرورش جوجه گوشتی با استفاده از روش تحلیل تابع مرزی تصادفی در استان لرستان (شهرستان خرم آباد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 32، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-32-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز یاراحمدی

بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

محسن محمدی ساعی

بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

علیرضا چگنی

بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

رضا پهلوانی

دکتری اقتصاد کشاورزی ، بخش تحقیقات اقتصادی و روستایی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

زمینه مطالعاتی: بررسی وضعیت کارایی واحدهای مرغداری گوشتی می تواند باعث شناسایی بهتر موقعیت این واحدها و افزایش سطح آگاهی سیاست گذاران و برنامه ریزان بخش کشاورزی و نیز سرمایه گذاران این نوع فعالیت ها در جهت تصمیم گیری اصولی و یا رفع مشکلات موجود گردد. هدف: به منظور بررسی کارایی واحدهای پرورش جوجه گوشتی و تابع تولید گوشت مرغ مربوط به این واحدها، شرایط تولید واحدهای پرورش مرغ گوشتی شهرستان خرم آباد مورد ارزیابی قرار گیرد. روش کار: مطالعه حاضر طی سال ۱۳۹۶ در ۹۷ واحد گوشتی در شهرستان خرم آباد انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و پرسشنامه بود. توابع تولید به وسیله توابع کاب داگلاس تخمین زده شد و کارایی فنی به وسیله روش تابع مرزی تصادفی برآورد شد. نتایج: ازنظر میزان هزینه نهاده ها در مرغداری، هزینه دان (۱/۶۲)، خرید جوجه ی یک روزه (۳/۱۶ درصد)، هزینه سوخت و برق (۷/۹ درصد)، هزینه نیروی کار (۴/۵ درصد)، هزینه دارو و درمان (۲/۴ درصد) و هزینه های متفرقه (۳/۲ درصد) بود. میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی به ترتیب (۸/۶۷)، (۴/۵۹) و (۹/۵۲) درصد بوده که نشان دهنده پتانسیل قابل ملاحظه واحدها در افزایش بازدهی آن ها بود. نتایج تابع تولید نشان داد متغیرهای تعداد جوجه ریزی، میزان دان مصرفی و مقدار سوخت و برق مصرفی تاثیر مثبت و کاملا معنی دار بر میزان تولید گوشت مرغ داشتند (۰۱/۰P< ). از بین همه متغیرها مقدار مصرف دان با ضریب کشش (۴۷۲/۰) بیشترین تاثیر را بر تولید گوشت مرغ داشت. نتایج نشان داد اکثر مرغداری های استان با ۱/۴۷ درصد عدم کارایی اقتصادی از سوددهی کمی برخوردار بودند. اکثر این مرغداری ها به دلیل عدم رعایت اصول اقتصادی در مدیریت زیان ده بوده و در معرض ورشکستگی قرار دارند. نتیجه گیری نهایی: به طورکلی حفظ ثبات نسبی قیمت دان، آشنا ساختن بهره برداران با اصول جیره نویسی و بهبود شرایط واحدهای مرغداری اعم از مدیریت تغذیه، پرورش و بهداشت برای افزایش کارایی و تولید در واحدهای تولید گوشت مرغ در شهرستان خرم آباد ضرورت دارد.

کلیدواژه ها

استان لرستان, تابع تولید مرزی تصادفی, کارایی, واحدهای پرورش جوجه گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.