بررسی پدیده شرجی در شهر رشت و تاثیر آن در آسایش حرارتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیای طبیعی، دوره: 15، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JOPG-15-57_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید سعید موسوی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

پرویز رضائی

دانشیار، گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

بهمن رمضانی گورابی

استاد، گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

اقلیم یکی از پیچیده ترین دستگاههای طبیعی شناخته شده در کره زمین است. این دستگاه از عناصر و اجزاء گوناگون به همراه اثر متقابل آنها تشکیل شده است. نتیجه کنش و واکنش این عناصر و اجزاء اقلیمی، تکوین پدیدههای مختلف آب و هوایی است. یکی از پدیدههای اقلیمی که در سطح ایران و جهان توجه کمی به آن شده، پدیده شرجی است. از این رو دیدگاه و هدف این پژوهش، تحلیل و ارزیابی اثر اقلیم بر شرایط آسایش و راحتی فیزیولوژیک انسان تحت تاثیر پدیده شرجی است. پژوهش از نوع کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. داده های مورد استفاده شامل متوسط حداقل، حداکثر و روزانه دما، رطوبت نسبی، بارش، فشار بخار و دمای نقطه شبنم در دوره آماری۴۰ ساله(۲۰۱۹-۱۹۷۹) است. جهت تحلیل داده ها از شاخص-های شدت شرجی ، فشار بخار جزیی و درجه شرجی استفاده شده است. محدوده مورد مطالعه در این تحقیق شهر رشت در استان گیلان است. نتایج تحقیق بیانگر اثر بیشتر عنصر دما در برقراری آسایش حرارتی و نقش بی بدیل فشار بخار آب و دمای نقطه شبنم در فیزیک ساخت و ساز است. با وجود پایین بودن رطوبت نسبی در ماههای ژوئن و جولای و آگوست و سپتامبر، میزان شرجی و بیشترین ناراحتی گرمایی در این ماهها دیده می شود و ماه آگوست شدیدترین مقدار شرجی را دارا است. جهت برقراری آسایش حرارتی علاوه بر ایجاد سایه به تهویه طبیعی هوا نیز نیاز است و در این راستا راهکارهایی نیز ارائه شده است.

کلیدواژه ها

اقلیم, آسایش حرارتی, شرجی, دما و رطوبت, شهر رشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.