اثر ضدسرطانی عصاره هیدروالکلی گیاه گل انگشتانه (Digitalis nervosa) بر رده سلولی سرطان دهانه رحم (Hela)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بیولوژی کاربردی، دوره: 12، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_SJOAP-12-46_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازیلا احمدزاده

کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

نسترن اصغری مقدم

استادیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

زهرا کشتمند

استادیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف: امروزه با شیوع زیاد سرطان، نیاز به داروهایی با عوارض جانبی کمتر و اثرات درمانی بهتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، به طوری که درصد زیادی از ترکیبات ضد سرطانی، از منابع طبیعی تهیه می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات ضد سرطانی عصاره هیدوالکلی گیاه گل انگشتانه (Digitalis nervosa) بر رده سلول سرطان رحم (Hela) می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، عصاره هیدروالکلی گیاه گل انگشتانه تهیه گردید. سپس، رده سلولی سرطانی Hela با غلظت های مختلف عصاره (۱۲۵/۳، ۲۵/۶، ۵/۱۲، ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میکرگرم بر میلی لیتر) به مدت ۲۴ ساعت تیمار شد و سمیت سلولی عصاره با روشMTT  ارزیابی گردید. در نهایت، میزان بیان ژن هایBax ، Bcl۲، P۵۳ وCDH۱ در غلظت ۵۰ درصد کشندگی با روشPCR Time-Real  مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  و آزمون واریانس یک طرفه، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: با توجه به نتایج تست MTT عصاره هیدروالکلی گل انگشتانه دارای اثر سمیت سلولی وابسته به دوز علیه رده سلولی می باشد و غلظت ۵۰ درصد کشندگی۶۷/۲۴ میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد. همچنین در غلظت (۶۷/۲۴ میکروگرم بر میلی لیتر) میزان بیان ژن های آپوپتوزیBax ،CDH۱  وP۵۳  افزایش یافته و میزان بیان ژن  Bcl۲ نسبت به ژن رفرنس کاهش نشان داد. نتیجه گیری: عصاره گیاه گل انگشتانه دارای اثر سمیت سلولی و القاء آپوپتوز بر سلول های سرطانی Hela است.

کلیدواژه ها

گل انگشتانه, آپوپتوز, زنده مانی, MTT, رده سلولی Hela, عصاره هیدروالکلی, رده سلولی, سرطان دهانه رحم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.