مروری بر نانو جاذب های آلی- فلزی و به کارگیری آنها در فرآیندهای نم زدایی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مهندسی گاز ایران، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJGEANG-4-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب نورپور

کارشناسی ارشد، مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

شهرام قنبری پاکدهی

گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، صندوق پستی۱۷۷۴-۱۵۸۷۵، تهران، ایران

علیمراد رشیدی

مرکز پژوهش نانوتکنولوژی، پژوهشگاه صنعت نفت، کدپستی ۱۴۸۵۷۳۳۱۱۱، تهران، ایران

چکیده

ترکیبات آلی- فلزی، نسل جدیدی از نانو جاذب ها با ظرفیت بالای جذب هستند که به دلیل ویژگی های منحصر به فرد مانند تخلخل بسیار بالا (بیش از ۹۰ درصد حجم خالی)، سطح ویژه ی بسیار بالا(بیش از m۲/g ۴۰۰۰)، روش­های متنوع و ساده ی سنتز، قابلیت تنظیم اندازه ی منافذ، چگالی کم، زیست سازگاری بالا، پایداری مکانیکی و حرارتی بالا و همچنین مصرف انرژی کم حین فرآیند احیا، توجه محققین را به خود جلب کردهاند. این ساختارها بنا به ویژگی های استثنایی ذکر شده، در زمینه های بسیار متعددی از جمله جذب سطحی و کاتالیست، کاربرد دارند. از آنجاکه یکی از مهمترین و پرکاربردترین فرآیندهای صنعتی، فرآیند نم زدایی و جذب رطوبت در گازها و مایعات است در این مقاله نانوجاذب هایی که دارای معیارهای اساسی از جمله ظرفیت جذب بالا و پایداری عملیاتی در برابر آب هستند معرفی و با سایر جاذب های تجاری از جمله زئولیت ها و سیلیکاژل مقایسه گردیده اند. نتایج این تحقیق نشان داد که جاذب های آلی- فلزی به دلیل پایداری بالا در محیط آبی و خصوصیات سطح و تخلخل مناسب، از ظرفیت جذب بالایی برای نم زدایی برخوردار هستند.

کلیدواژه ها

چارچوب های آلی فلزی (MOFs), جذب آب, ظرفیت جذب, چارچوب های پایدار, جذب سطحی, نم زدایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.