رابطه بین کمال گرایی و فرسودگی شغلی: نقش واسطه ای اعتیاد به کار
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی، دوره: 4، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JIOPS-4-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 202
نویسندگان
دانشیار گروه روان شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
کارشناسی ارشد روان شناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، سازمان بهزیستی آذربایجان شرقی، تبریز، ایران
کارشناس ارشد روان شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کمال گرایی و فرسودگی شغلی با واسطه گری اعتیاد به کار در بین کارکنان بانک بود. بدین منظور ۳۰۰ نفر از کارکنان پنج بانک بزرگ در شهر تبریز به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلچ ، کمال گرایی هیل و اعتیاد به کار بود. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون میانجی استفاده شد. نتایج نشان داد کمال گرایی با فرسودگی شغلی رابطه منفی و با اعتیاد به کار رابطه مثبت داشت. همچنین اعتیاد به کار با فرسودگی شغلی همبستگی منفی نشان داد. نتایج تحلیل رگرسیون میانجی نیز نشان داد که کمال گرایی بر فرسودگی شغلی تاثیر منفی و بر اعتیاد به کار تاثیر مثبتی دارد. با این حال اعتیاد به کار نقش میانجی معنی داری بین کمال گرایی و فرسودگی ندارد. آنچه از نتابج بر می آید حاکی از آن است که افراد کمال گرا، اعتیاد به کار بیشتری نشان می دهند، اما افرادی که کمال گرایی بالا و اعتیاد به کار بالاتری تجربه می کنند، فرسودگی شغلی کمتری نشان می دهند، هر چند اعتیاد به کار میانجی تاثیر کمال گرایی بر فرسودگی شغلی نبوده و موجب افزایش تاثیر کمال گرایی بر فرسودگی نمی شود.کلیدواژه ها
فرسودگی شغلی, اعتیاد به کار, کمال گراییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.