بررسی اثر عملیات کپه کاری بر تغییرات بانک بذر خاک (مطالعه موردی: زیرحوزه سیساب خراسان شمالی)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-25-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا کمالی

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

احمد صادقی پور

استادیار دانشکده کویر شناسی دانشگاه سمنان، ایران

علیرضا افتخاری

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تغییرات بانک بذر خاک در اجرای عملیات اصلاحی کپه کاری در منطقه سیساب استان خراسان شمالی انجام شد. جهت شناخت پتانسیل های بانک بذر نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک از دو عمق ۵-۰ و ۱۰-۵ سانتی متری در زمستان ۱۳۹۴ در ۴۰ پلات انجام شد. ۲ ترانسکت (به طول پانصد متر) در منطقه کپه کاری شده و ۲ ترانسکت (به طول پانصد متر) در منطقه شاهد (فاقد کپه کاری) مستقر گردید و ۱۰ پلات (یک متر مربعی) به فاصله های ۵۰ متری از هم در امتداد آنها تعیین گردید. جهت بررسی تاثیر عملیات کپه کاری و عمق و همچنین اثر متقابل آنها بر روی خصوصیات بانک بذر خاک از آزمایش فاکتوریل استفاده گردید. در مواردی که اثر متقابل عملیات کپه کاری و عمق معنی دار شد از آزمون t غیر جفتی جهت بررسی مقایسه هر کدام از خصوصیات بانک بذر خاک هر کدام از عمق های خاک بین منطقه کپه کاری شده و شاهد استفاده شد. همچنین جهت مقایسه هر کدام از خصوصیات بذر خاک بین دو عمق از آزمون t جفتی استفاده گردید. نتایج نشان داد عملیات کپه کاری تاثیر معنی داری بر روی خصوصیات بانک بذر خاک گذاشته است و تراکم، تنوع و غنای گونه ای بانک بذر خاک در منطقه کپه کاری به طور معنی داری بیشتر از منطقه شاهد بود. همچنین تمامی خصوصیات بانک بذر عمق سطحی خاک به طور معنی داری بیشتر از عمق پایینی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اجرای طرح کپه کاری نه تنها سبب افزایش تولید علوفه در منطقه شده است بلکه تنوع و تراکم بذور در بانک بذر را نیز در این منطقه افزایش داده است که نتیجه نهایی آن بهبود عملکرد اکوسیستم مرتعی خواهد بود.

کلیدواژه ها

انک بذر خاک, تراکم, تنوع گونه ای, سیساب, عملیات کپه کاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.