بررسی تاثیر روکش های نفوذپذیر در مدیریت رواناب شهری (مطالعه موردی منطقه ۴شهرداری شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنگره علوم و مهندسی آب و فاضلاب ایران
  • کد COI اختصاصی: NWWCE04_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا محرم زاده گلیانی

کارشناسی ارشد سازههای هیدرولیکی، شرکت مهندسی مشاور طوس آب،

علی خواجه نصیری

کارشناسی ارشد سازههای آبی، شرکت مهندسی مشاور طوس آب،

چکیده

افزایش جمعیت ، بالارفتن سطح رفاه و صنعتی شدن زندگی ، تغییر کاربری اراضی و گسترش شهر باعث افزایش چشم گیر سطوح نفوذناپذیر می گردد که در نتیجه این امر حجم رواناب و دبی اوج افزایش یافته و میزان نفوذپذیری کاهش می یابد. توسعه کم اثر (LID) یک رویکرد جایگزین برای مدیریت رواناب است که به جای طراحی سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از روشهای توسعه کم اثر، افزایش نفوذپذیری سطوح می باشد. یکی از روشهای افزایش سطح نفوذپذیر برای ایجاد شرایط مشابه شرایط طبیعی ، استفاده از روکش های نفوذپذیر است که فضای اضافی را اشغال نمی کند. روسازی نفوذپذیر جایگزینی برای مصالح روسازی معمولی است که به رواناب اجازه نفوذ و ذخیره سازی موقت می دهد. عدمظرفیت هیدرولیکی مقاطع موجود در منطقه ۴ شهرداری مشهد موجب کاهش ظرفیت هیدرولیکی و انسداد مقاطع کانالها و در نتیجه پس زدگی جریان شده است که در مواقع بارندگی موجب تجمع روانابها در سطح معابر و آبگرفتگی سطوح می گردد. در این تحقیق ، شبکه جمع آوری آبهای سطحی منطقه ۴ شهرداری مشهد شامل ۲۱۴ زیرحوضه ، ۲۸۰۵ کانال و ۶ خروجی در نرم افزار ASSA مدلسازی برای دو حالت شرایط فعلی و پس از استفاده از روکش های نفوذپذیر انجام گردید و میزان دبی خروجی از خروجی های منطقه مورد مطالعه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت . مطالعات مبتنی بر نتایج مدلسازی نشاندهنده عملکرد کارآیی به کارگیری روش توسعه کم اثر (استفاده از روکش های تراوا) در سطح حوضه آبریز شهری در کاهش رواناب شهری (به طور متوسط ۳۵ درصد کاهش ) می باشند و اثر استفاده از روکش های تراوا بر کاهش دبی اوج و حجم رواناب قابل ملاحظه می باشد.

کلیدواژه ها

رواناب، توسعه کم اثر، روکش نفوذپذیر، دبی اوج، ASSA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.