مطالعه تطبیقی مراحل رشد روانی انسان با رویکرد علمی و مذهبی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره
  • کد COI اختصاصی: IPECONF06_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وفا نواصر

شاغل آموزش و پرورش ناحیه ۳ اهواز

وسیله نواصر

شاغل در آموزش و پرورش اهواز

چکیده

خلقت انسان از نطفه تا مرگ از نظر روانشناسان رشد دارای مراحلی چون جنینی، کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی و پیری است. این مراحل عالوه بر ویژگیهای زیستی و شناختی دارای اصول تربیتی خاصی است که فرد را به کمال و شکوفایی کامل میرساند. ائمه (ع) اهتمام خاصی به توصیه های تربیتی برای سنین مختلف با توجه به ویژگیهای خاص آنها داشتند. در این میان سفارشهای حضرت علی (ع) درباره ی نحوه ی برخورد با کودکان، نوجوانان و جوانان نشاندهنده ی آگاهی ایشان از تفاوت در ویژگیهای جسمی - شناختی و روانشناختی و نیز اقتضائات سنی خاص افراد است. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف تطبیق مراحل رشد انسان در روانشناسی و نهج البلاغه صورت گرفته است.این پژوهش از نوع تحلیلی – کتابخانه یی است که پس از مطالعه و بررسی کتب مختلف روانشناسی و کتاب نهج البلاغه، مراحل رشد انسان و ویژگی های آن بررسی شد. برای جمع آوری داده ها از کتاب های حوزه ی علوم اسلامی و دینی به ویژه کتب مرتبط با سخنان امام علی (ع) در نهج البلاغه، کتب حوزه ی علوم روانشناسی تحولی و رشد و همچنین مقالات مرتبط با حوزه ی دینی و روانشناسی استفاده شد .در این پژوهش همه ی مسائل اخلاقی رعایت شده است و نویسندگان مقاله هیچگونه تضاد منافعی گزارش نکرده اند. یافته های روانشناسانی چون پیاژه و اریکسون در دوره های مختلف جنینی، کودکی، نوجوانی، جوانی و پیری با بیانات حضرت علی (ع) در نهج البلاغه تطابق بسیار دارد و از دیدگاه ایشان هر کدام از مراحل رشدی دارای حساسیت ویژه ی خود و نیازمند توجه است. طی بررسی مراحل رشد به عوامل وراثتی، محیط اجتماعی، روانشناختی، جسمانی و... پیش و پس از تولد اشاره شد. برای اینکه افراد مراحل رشد را با موفقیت طی کنند علاوه بر تغذیه ی مناسب و محیط غنی، نکات تربیتی و آموزشی بسیار تاثیرگذار است؛در نهج البلاغه جز راهکارهای روانشناختی، به مواردی چون روابط والدین با کودک، دوستیابی،ازدواج و ارتباط با کهنسالان نیز اشاره شده است .

کلیدواژه ها

مطالعه تطبیقی ، مراحل رشد روانی، رویکرد علمی و مذهبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.