بررسی توجیه اقتصادی شترداری در فلات ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-27-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ابوالقاسمی

دانشجو دکترای بیابان زدایی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان ، ایران

حنانه محمدی کنگرانی

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان، هرمزگان، ایران

حسین آذرنیوند

استاد، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

محمد علی امامی میبدی محمد علی امامی میبدی

استادیار، عضو انجمن علمی شتر ایران

چکیده

این پژوهش در فلات مرکزی ایران با هدف بررسی درآمد و هزینه و میزان سودآوری سامان های عرفی که شترداری در آنها مرسوم است طی سالهای ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۶ انجام شد. برای این منظور با انتخاب ۲۸ سامان عرفی با تعداد متوسط ۱۲۶ نفر شتر در هر سامان میزان درآمد و هزینه برای هر نفر شتر طی مقطع زمانی منظم در هر سال (فصل بهار) با ابزار پرسشنامه توسط بهره برداران تکمیل و محاسبه شد. نوع تحقیق کاربردی، جامعه آماری شامل ۲۸ گله دار شتر و نمونه گیری بصورت تصادفی انجام شد. متغیرها شامل عوامل درآمد و هزینه شترداری بود. با استفاده از تحلیل اقتصاد مهندسی میزان ارزش حال درآمدها (PVincome) و ارزش حال هزینه ها (PV cost) برای سال­های مورد مطالعه محاسبه و سپس ارزش حال خالص (NPV) و نسبت منفعت به هزینه (BCR) نیز با نرم افزار اکسل محاسبه گردید. نتایج نشان داد که در تمام سامان های عرفی میزان ارزش حال خالص مثبت و نسبت منفعت به هزینه بزرگتر از یک بود (BCR≥۱). بیشترین درآمد ناخالص در هریک از سامان­های عرفی مربوط به فروش شتر زنده (شتر نر، شتر ۶ ماهه، شتر حذفی) و بیشترین هزینه مربوط به دستمزد ساربان و خرید علوفه دستی بود. مع­الوصف با محاسبه درآمدهای ناخالص از هزینه­ها میزان سودآوری مشخص شد، لذا پیشنهاد می­شود که با توجه به سودآوری مناسب این حرفه دستگاههای ذیربط برنامه ای جهت گسترش پرورش این صنعت همراه با صنعت توریسم داشته و با توجه به این که علوفه رویشگاه های مذکور، قادر به تامین نیاز تغذیه ای شترهای موجود در سامان های عرفی نمی­باشند و ادامه این وضعیت، پوشش گیاهی را به مخاطره خواهد انداخت، از این رو، باید با احتیاط عمل شود.

کلیدواژه ها

پرسشنامه, درآمد ناخالص, مرتع, ارزش حال خالص, شترداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.