تشخیص احتمال تقلب مالی ناشی از دستکاری سود در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی حسابداری، مدیریت و نوآوری در کسب و کار
  • کد COI اختصاصی: ICAMIB11_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اسماعیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر تشخیص احتمال تقلب مالی ناشی از دستکاری سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهراناست. در این پژوهش بر اساس امتیاز مدل بنیش که شامل هشت متغیر برای بررسی احتمال تقلب صورتهای مالی ناشی از دستکاریسود است برای ۱۴۰ شرکت در بازار بورس تهران موردبررسی قرار گرفت. هر شرکتی که امتیاز بالاتر از ۲.۲۲ - داشته باشد احتمالاجزو شرکتهای دستکاری کننده سود است و هر شرکتی که امتیاز آن کمتر از ۲.۲۲ - باشد جزو شرکتهای سالم است. یافته های پژوهش پس از محاسبه امتیازMبرای هر شرکت، نشان داد که ۵۲ )از ۱۴۳ ( شرکت دارای ارزش امتیازMکمتر از ۲.۲۲ - هستند و بنابراین در دسته شرکتهای سالم قرار میگیرند. به طور دقیق تر، ۳۶ درصد از نمونه به احتمال زیاد دستکاری سود ندارند درحالیکه ۶۴درصد از شرکتهای فهرست شده در بازار بورس تهران احتمالا سود خود را دستکاری میکنند. مدل بنیش احتمال تقلب مالی را ارائهمیدهد و میتواند به عنوان یک آزمون تکمیلی برای حسابرسان، تنظیم کنندگان مالی مورداستفاده قرار گیرد. نتایج این پژوهش در تکمیلادبیات مربوط به تقلب مالی و دستکاری سود میتواند مفید باشد.

کلیدواژه ها

تقلب مالی، دستکاری سود، مدل بنیش، امتیازM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.