پژوهشی در سیستم ها ی آبرسانی و تاسیسات آبی شیراز قدیم تا دوره ی قاجاریه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری و شهرسازی طراحی پایدار و فراگیر برای همگان
  • کد COI اختصاصی: AUPS02_092
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه گلچین

دانشجوی کارشناسی معماری، موسسه آموزش عالی هنر، شیرا ز

قاسم کشاورزی

مدرس معماری، موسسه آموزش عالی هنر، شیراز

چکیده

بی شک حیات فردی و اجتماعی انسانها وابسته به »آب« است . در طول تاریخ ، همواره تهیه ی این عنصر حیات بخش ، اصلی ترین چالش فراروی انسان بوده و هست . روشهای استحصال و دسترسی به آب فراوان، پایدار و سالم ، نقش موثری در پیدایش ، رشد و شکوفایی تمدنهای بشری ، ایفا می کند. سرزمین ایران، در طول تاریخ پرفراز و نشیب خود، دستاوردهای بی نظیری در این زمینه داشته و ارمغانهای ارزشمندی از روشهای استحصال آب سالم و پایدار به مردم سایر تمدنها ارائه کرده است . یکی از شهرهای پر رونق و مهم ایران در دوره ی اسلامی ، شهر شیراز بوده که با تجربه ی سه دوره پایتختی ، روشهای دستیابی به منابع آبی ، شیوه های انتقال و احداث تاسیسات آبی گسترده، متنوع و در برخی موارد، منحصربه فردی ، دارد. در مقاله ی حاضر، پژوهشگران با روش تحقیق تاریخی -توصیفی ، و با گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی ، شناخت دقیقی از سیستم های آبرسانی و تاسیسات آبی شیراز در دوره ی اسلامی ، حاصل نموده و با تحلیل و تطبیق دادهها، دستاوردهای مستندی ارائه کرده اند. شناخت هرچه بیشتر نظامهای آبرسانی و تاسیسات معماری مرتبط با آب در گذشته و احیای آنها، از جمله اهدافی است که می تواند رهیافت هایی ارزشمند برای رسیدن به پایداری معماری و شهرسازی داشته و منتج به تداوم حیات اجتماعی شود.

کلیدواژه ها

شیراز قدیم ، تاسیسات آبی ، سیستم های آبرسانی ، معماری .

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.