نیرو محرک های اقتصادی- اجتماعی تغییر کاربری مراتع و جنگل ها در منطقه مراوه تپه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 27، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-27-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر فرج اللهی

گروه مرتع و آبخیزداری- دانشکده منابع طبیعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگانT گلستان

حمیدرضا عسگری

دانشیار گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

مجید اونق

استاد گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

محمدرضا محبوبی

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

عبدالرسول سلمان ماهینی

دانشیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

چکیده

در مدیریت عرصه­های منابع طبیعی، شناخت عوامل اقتصادی-اجتماعی موثر بر تغییر کاربری اراضی به منظوردستیابی به توسعه پایدار و آمایش سرزمین ضروری است. در این تحقیق به بررسی و تعیین عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر تغییرات کاربری اراضی منطقه مراوه­تپه در استان گلستان اقدام شد. این منطقه در سال­های اخیر با معضل تغییر کاربری اراضی روبرو بوده است به طوری که عرصه های مرتعی و جنگلی در طی دوره مطالعاتی (۹۳-۱۳۶۵) کاهش یافته و کاربری کشاورزی با میزان افزایش سالانه حدود ۱۳۲ هکتار مساحت در سال ۱۳۹۳ به ۹۷/۱۰۳۳۲ هکتار رسیده است. این تحقیق توصیفی- تحلیلی در ۱۶ روستای منطقه مورد مطالعه به روش پیمایشی اجرا گردید. ابزار جمع­آوری داده­ها، پرسشنامه بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۳۱۰ نفر با روش نمونه­گیری خوشه­ای و چند مرحله­ای تعیین گردید. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظرات متخصصان منابع طبیعی، جامعه شناسی و ترویج و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ تعیین شد که مقدار ضریب ۷۵/۰ به دست آمد. در این تحقیق از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. برای تحلیل عاملی از روش مولفه­های اصلی با استفاده از چرخش متعامد و نوع واریماکس استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که هشت عامل عدم صرفه اقتصادی دامداری، افزایش جمعیت کشاورز، بیکاری روستاییان، کم بودن درآمد و هزینه­های بالای زندگی، افزایش قیمت نهاده­ها، نیاز به مسکن و فقدان آگاهی، کسب اعتبار اجتماعی و مالکیت زمین از جمله عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر تغییر کاربری مراتع منطقه مراوه­تپه به شمار می­آیند که در مجموع ۸۰/۶۳ درصد واریانس کل را تبیین می­کنند. با توجه به یافته­های تحقیق، توجه به مسائل اقتصادی و مالی و وضعیت اشتغال ساکنین روستاهای منطقه مراوه­تپه و همچنین ساماندهی دامداری، تولیدات دامی و عرضه نهاده­های دامی به منظور کاهش تغییر کاربری اراضی جنگلی و مرتعی و حفاظت عرصه­های منابع طبیعی پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

استان گلستان, بیکاری, تحلیل عاملی, درآمد, صرفه اقتصادی, کاربری اراضی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.