ارائه مولفه های کیفیت حسابرسی مستقل با تاکید بر رفع نیازهای ذینفعان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ACCTG-29-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن دلبری راغب

دکتری، گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علی اسماعیل زاده مقری

دکتری، گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

امیر رضا کیقبادی

دکتری، گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

افسانه توانگر حمزه کلائی

دکتری، گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف: چنانچه حسابرسی مستقل که از جمله ابزارهای ارزیابی صحت اطلاعات و روابط مالی است، به گونه ای انجام شود که حاوی مولفه های کیفیت باشد، ذی نفعان را قادر می سازد تا بر اساس نتایج آن، از صحت اطلاعات و روابط مذکور، به طور نسبی اطمینان یابند. هدف این پژوهش، کشف و شناسایی مولفه های کیفیت حسابرسی مستقل با تاکید بر رفع نیازهای ذی نفعان است. روش: پژوهش حاضر کیفی، بنیادی، منطبق بر پارادایم تفسیری و دارای رویکرد استقرایی است. استراتژی پژوهش نیز «رویکرد ظاهر شونده با رهیافت گلیزر» است که با نمونه گیری نظری (نمونه گیری هدفمند) از جامعه متخصصان دانشگاهی و حرفه حسابرسی مستقل و انجام مصاحبه عمیق با مشارکت کنندگان (با توجه مداوم به شاخص اشباع نظری) انجام شده است. یافته ها: بر اساس یافته ها، ۱۹ مولفه اصلی بر کیفیت حسابرسی موثر است که با به کارگیری روش خوشه بندی در سه سطح شامل سطح استفاده کنندگان (۴ مولفه)؛ سطح موسسه های حسابرسی و حسابرسان (۵ مولفه) و سطح نهادهای ناظر بر حسابرسان (۷ مولفه) طبقه بندی شدند. همچنین، سه مولفه در این سطوح مشترک هستند. نتیجه گیری: تامین نیازهای ذی نفعان و برطرف شدن نسبی نارضایتی آنان از کیفیت خدمات ارائه شده در حوزه حسابرسی مستقل، مستلزم به کارگیری مولفه های موثر در ارتقای کیفیت خدمات موسسه های حسابرسی و حسابرسان، کاهش سطح نارضایتی ذی نفعان و افزایش سهم نظارتی نهادهای ناظر است.

کلیدواژه ها

حسابرسی مستقل, ذی نفعان, مولفه های کیفیت حسابرسی, نظریه پردازی زمینه بنیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.