تحلیلی بر وضعیت سالمندی جمعیت استان های مرزی- ساحلی کشور و توزیع فضایی آن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-11-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان یاری

گروه علوم سیاسی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

داود حاتمی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

حمیده حاتمی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل وضعیت سالمندی جمعیت استان های مرزی -ساحلی کشور و توزیع فضایی آن است. روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی از روش های توصیفی - تحلیلی، اسنادی و تحلیل ثانویه بوده و تحقیق بر اساس هدف، کاربردی است. برای تحلیل و ارزیابی وضعیت سالمندان استان های مرزی- ساحلی کشور از اطلاعات و داده های سرشماری سال ۱۳۹۵ استفاده شده است. تحلیل فضایی وضعیت سالمندی مناطق موردمطالعه و نحوه توزیع فضایی آن با استفاده از نرم افزار Arc GIS ۱۰.۸ صورت گرفته است. یافته ها نشان داد از نظر شاخص سه سطحی سازمان ملل، استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان جوان، استان های گیلان و مازندران سالخورده و ۳ استان مرزی - ساحلی دیگر کشور بزرگ سال هستند. در بین ۷ استان مرزی- ساحلی کشور استان گیلان با ۴۳/۳۶، کمترین نسبت وابستگی کل را در استان های ساحلی کشور دارد. ازنظر شاخص نسبت وابستگی سالمندان استان گیلان با ۱۴/۱۲ بیشترین میزان نسبت وابستگی سالمندان را در بین ۷ استان ساحلی کشور دارد. از ۷ استان ساحلی کشور استان سیستان و بلوچستان با سالمندی مردانگی و ۶ استان ساحلی دیگر با سالمندی زنانگی مواجه هستند. ازنظر وضعیت ضریب سالمندی یا شاخص سالخوردگی، استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان جوان، استان های گیلان و مازندران سالخورده و ۳ استان ساحلی دیگر کشور بزرگ سال هستند. نتایج به دست آمده نشان داد، روند سالخوردگی جمعیت در استان های مرزی - ساحلی کشور مثل هم نبوده و برخی از  استان های مذکور تندتر و برخی کندتر هستند. به صورت کلی وضعیت و توزیع فضایی سالمندی استان های مرزی - ساحلی کشور به این نحو است که به ترتیب بیشترین مشکل در استان های گیلان و مازندران و در مرحله بعد در استان های گلستان، خوزستان و بوشهر و در مرحله آخر استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان می باشد.

کلیدواژه ها

سالمندی جمعیت, توزیع فضایی, استان های ساحلی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.