چگونگی اعمال نظارت بر نحوه عملکرد بنیاد مستضعفان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تمدن حقوقی، دوره: 5، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_PZHF-5-13_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی رضوی

کارشناس ارشد حقوق عمومی، دانشگاه غیرانتفاعی شمال آمل، آمل، ایران (نویسنده مسئول)

داوود قاسمی

استادیار گروه حقوق عمومی، دانشگاه غیرانتفاعی شمال آمل، آمل، ایران

حامد سروی

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ساری، ایران

چکیده

در اکثر نظام­ های حقوقی کنونی دنیا تاسیساتی که دارای شخصیتی مجزا از سازمان­ های حکومت مرکزی هستند، برای اداره وظایف عمومی ایجاد شده ­اند. این سازمان ­ها ابزارهای موثری برای حکومت مرکزی به منظور انجام وظایف اجرایی و عمومی تخصصی که نیازمند استقلال و دور بودن از مسائل سیاسی دارند می­ باشند، البته در این خصوص الگوی همسانی وجود ندارد. موسسات عمومی غیردولتی در کشور ما نیز از جمله این سازمان­ ها می ­باشند که به منظور انجام خدماتی که جنبه عمومی دارند ایجاد شده ­اند. موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در ایران با تصویب قانون محاسبات عمومی کشور در سال ۱۳۶۶ مورد شناسایی قرار گرفتند و فعالیت رسمی این موسسات پس از تصویب قانون فهرست نهادهای عمومی غیردولتی در سال ۱۳۷۳ گسترش یافت. طبق ماده ۳ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶، موسسات و نهاد عمومی غیردولتی، واحد سازمانی مشخصی است که دارای استقلال حقوقی است و با تصویب مجلس شورای اسلامی ایجاد شده و بیش از پنجاه درصد بودجه سالانه آن از محل منابع غیردولتی تامین می ­گردد و عهده دار وظایف و خدماتی است که جنبه عمومی دارد. با توجه به مستندات قانونی می ­توان گفت که این نهاد حقوقی در منشا ایجاد، به موجب قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایجاد گردید یعنی به موجب قانون به معنای اخص و در صورتی که برخی از موسسات با کارویژه­ های عمومی و دارا بودن سایر ویژگی ­های موسسات عمومی غیردولتی توسط نهادهای دیگری نظیر دولت، شورای عالی انقلاب فرهنگی و... ایجاد گردند، قاعدتا تحت این عنوان شناخته نمی شوند. از ویژگی­ های ماهوی این نهادها که مبتنی بر هدف آن قابل تعریف است، عهده دار بودن وظایف و خدماتی است که جنبه عمومی دارند و از طرف دیگر در پی مقاصد انتفاعی نیست.

کلیدواژه ها

ماهیت, موسسات عمومی, غیردولتی, بنیاد مستضعفان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.