شناسایی عوامل موثر بر مشارکت جوامع محلی در مدیریت پایدار مراتع از دیدگاه کارشناسان (مطالعه موردی: مراتع ریگان، کرمان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-28-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت اله مددی زاده

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی مرتع، گروه تخصصی جنگل، مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد واحد علوم وتحقیقات تهران، ایران

حسین ارزانی

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

سیداکبر جوادی

دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

سیدحمید موحد محمدی

استاد دانشکده اقتصاد و توسعه، دانشگاه تهران، ایران

محمدحسین رزاقی

سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، تهران، ایران

چکیده

در عصر کنونی مشارکت، حاکمیت عقل جمعی و دخالت همه اقشار ذینفع در تصمیم گیری­های اصلی پذیرفته شده­است. هدفمند کردن و سوق دادن مشارکت در جهت حفظ و احیاء منابع­طبیعی، توسعه پایدار را بدنبال خواهد داشت. مفاهیم مشارکت و عوامل موثر بر ­آن، نیازمند تشریح و بررسی می باشد. هدف بررسی عوامل موثر ­بر مشارکت جوامع­محلی در مدیریت منابع­طبیعی از دیدگاه کارشناسان در منطقه ریگان، کرمان است. تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از فن پیمایش استفاده شده­است. اطلاعات لازم از تکمیل ۴۰ پرسشنامه از تمامی کارشناسان منابع­طبیعی استان و پروژه (RFLDL) به صورت سرشماری جمع­آوری شده است. ابزار تحقیق پرسش­نامه و روایی آن­ را متخصصان مورد تایید قرار داده­اند. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مقدار ضریب پایایی برای گویه­های پرسشنامه برابر با ۸۴/۰ تعیین شده ­است. پایایی گویه­های تحقیق با آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده ­است که نتایج آن (ضریب ۸۴/۰) حکایت از قابلیت اعتماد بالای گویه­ها برای سنجش متغیرها دارد. در بخش تجزیه وتحلیل پس از اولویت­بندی گویه­ها، عوامل (اجتماعی، اقتصادی، ترویجی و آموزشی و مدیریتی) موثر بر مشارکت بهره­برداران در مدیریت مراتع از دیدگاه کارشناسان بررسی و برای تعیین سهم عوامل بر روی مشارکت بهره­برداران از آزمون رگرسیون چندگانه توام استفاده شده­است. نتایج نشان داد عوامل اجتماعی به­ مراتب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیشگویی متغیر وابسته داشته است. براساس نتایج حاصل اهمیت دادن به عوامل اجتماعی می­تواند نقش بسزایی در جلب مشارکت مرتع داران در مدیریت مرتع را به دنبال داشته باشد.

کلیدواژه ها

مرتع داران, کارشناسان, جوامع محلی, بهره وری اقتصادی, مدیریت مشارکتی, اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.