کاربرد اطلاعات سنجش از دور برای برآورد تولید و درصد پوشش گیاهان (منطقه مورد مطالعه: مراتع اطراف تالاب چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-28-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال ایمانی

دکترای علوم مرتع دانشگاه شهرکرد، کارشناس اداره منابع طبیعی استان کردستان، ایران

عطاءالله ابراهیمی

دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، ایران

بهرام قلی نژاد

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، ایران

پژمان طهماسبی

دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تفاوت چند شاخص سنجش از دوری، چهار اندازه مختلف پلات و دو روش نمونه­برداری متفاوت برای برآورد درصد پوشش و تولید گیاهان در سه جامعه گیاهی در سال ۱۳۹۲ انجام شد. نمونه­برداری زمینی در سه جامعه با پوشش گیاهی غالب متفاوت به دو شکل شش و سه پلاتی انجام شد. چهار ابعاد مختلف پلات به صورت تودرتو برای برآورد تولید و درصد پوشش استفاده شد. نمونه­برداری­ها در هر جامعه در داخل ۳۰ پیکسل در امتداد سه ترانسکت با ارتفاع متفاوت انجام گردید (روش نمونه­برداری و آزمایش آنها براساس نظر محقق انجام شد). تراکم گیاهان غالب با شمارش پایه­ها در هر پلات، درصد پوشش گیاهان به صورت تخمین و تولید نیز در قالب نمونه­گیری مضاعف در رابطه با درصد پوشش اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح پلات، میزان همبستگی شاخص­های گیاهی تصویر لندست و معنی­داری آنها در رابطه با تولید و درصد پوشش گیاهان افزایش خواهد یافت. اما این افزایش در جامعه ۲ در بیشتر شاخص­ها با گیاهان غالب بوته­ای چشمگیرتر است. به طوری که در این جامعه بیشتر شاخص­های مورد بررسی در پلات ۳*۳ دارای همبستگی و مدل قابل اعتباری هستند و در سه اندازه پلات ۱*۱، ۲*۱ و ۲*۲، مدل­های حاصل دارای اعتبار کافی نبوده و دارای RMSE بالایی می­باشند. در جامعه یک با گیاهان غالب پهن­برگ، تنها مدل حاصل در پلات ۱*۱ و در جامعه دو با گیاهان غالب بوته­ای مدل حاصل در پلات­های ۱*۱ و ۲*۱ از نظر آماری قابل اعتبار نیستند، هرچند گاهی دارای همبستگی معنی­داری می­باشند. نتایج حاصل از دو الگوی مختلف در دو جامعه ۱ و ۳ از نظر آماری متفاوت بود و در جامعه ۲ اختلاف معنی­داری بین آنها وجود نداشت. با توجه به نتایج بررسی شاخص­ها از نظر همبستگی و اعتبار مدل حاصل از آنها می­توان دو شاخص NDVI و CTVI را در جامعه ۱، شاخص­های NDVI و TSAVI۱ را در جامعه ۲ و NDVI، NRVI و TSAVI۱ را در جامعه ۳ برای برآورد تولید و درصد پوشش گیاهان با استفاده از تصاویر ماهواره­ای توصیه کرد.

کلیدواژه ها

لندست ۸, تفکیک طیفی و زمینی, شاخص های گیاهی سنجش از دوری, ضریب همبستگی و مدل رگرسیونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.