تحلیل سرمایه اجتماعی شبکه در بین بهره برداران مرتع با سطوح مختلف مشارکتی (مورد مطالعه: مراتع شهرستان دهگلان، استان کردستان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-28-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد احمدی

دانشجوی دکترای مرتع داری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

قدرت اله حیدری

دانشیار، گروه مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران

امید زمانی

هیئت علمی موسسه تونن، وابسته به وزارت کشاورزی آلمان و دانشگاه کیل

زینب جعفریان جلودار

استاد، گروه مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران

چکیده

توسعه در مرتع بدون توجه به مشارکت بهره­برداران امکان­پذیر نخواهد بود. امروزه سرمایه­های اجتماعی شبکه می­تواند کنترل­کننده رفتار مشارکتی بهره­برداران در حفاظت از عرصه­های مرتعی و محدوده­های عرفی آنها باشد. هدف از این مطالعه، تحلیل سرمایه اجتماعی شبکه در بین بهره­برداران با سطوح مختلف مشارکتی در پروژه­های حفاظتی (پروژه­های بیولوژیک شامل بذرکاری، کپه­کاری و قرق و پروژه بیومکانیک یا بانکت­بندی) محدوده­های عرفی مراتع شهرستان دهگلان است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پرسش نامه بوده و جامعه آماری آن شامل ۲۷۵ نفر از بهره­برداران مراتع ۱۰ سامان عرفی منطقه بر اساس لیست ممیزی است. انتخاب نمونه ها تصادفی و ۱۶۰ بهره­بردار مرتعی با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. برای تعیین روایی پرسش نامه از پانل متخصصان استفاده شد که شامل استادان و کارشناس فنی اداره کل استان کردستان بودند. مقدار آلفای کرونباخ هم برای"اهداف مشترک مرتع داران با شبکه­های محلی" و "اهداف مشترک مرتع داران با شبکه­های دولتی" به­ترتیب ۸۰/۰ و ۸۲/۰ محاسبه شد. نتایج حاصل از رویکرد تقابل هلمرت نشان داد مرتع دارانی که در پروژه­های حفاظتی مراتع مشارکت دائم داشتند، نسبت به مرتع دارانی که در پروژه­های حفاظتی مراتع مشارکت موقت داشتند، اهداف مشترک بیشتری با شبکه­های محلی و دولتی داشتند. همچنین نتایج نشان داد مرتع دارانی که در پروژه­های حفاظتی مراتع اصلا مشارکت نداشتند، نسبت به مرتع دارانی که در پروژه­های حفاظتی مراتع مشارکت داشتند اهداف مشترک کمتری با شبکه­های محلی و دولتی داشتند. نتایج نشان می­دهد که استفاده از ظرفیت سرمایه­های اجتماعی شبکه می­تواند با تقویت انسجام جوامع محلی، رویکرد مشارکتی بهره­برداران را برای اجرای پروژه­های حفاظتی مرتع تغییر بدهد.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی شبکه , شبکه های محلی و دولتی, سطوح مشارکت, اهداف مشترک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.