مطالعه جامعه شناسانه تحقق فضای همکاری در سازمان های مردم نهاد (مورد مطالعه: محله هرندی تهران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSI-14-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین ویسی

دانشجوی دکتری جامعه شناسی فرهنگی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

میترا عظیمی

استادیار گروه برنامه ریزی اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

سازمان­های مردم­نهاد[۱] تجلی اعتماد و تعدیل­کننده فعالیت­های کلان اقتصادی و سیاسی هستند اما در صورت ورود بدون برنامه و یا تداخل فعالیت­هایشان با یکدیگر و یا با دولت، ممکن است به تهدیدی برای جامعه بدل گردند. در محله هرندی (دروازه غار سابق) تهران، به واسطه وجود انواع آسیب­های اجتماعی، سمن­[۲]های متعددی با هدف تقلیل مشکلات بدان ورود یافته­اند. اما به رغم دستاوردهای حاصل شده توسط این سمن­ها، وجود تداخل­ها و موازی­کاری­های بسیار، خود مشکلات جدیدی را در محله رقم زده است. این پژوهش با انجام مطالعات نظری در کنار انجام مشاهده و مصاحبه­های عمیق و نیمه­ساخت­یافته و همچنین تشکیل گروه­های بحث متمرکز با ساکنان محله و سمن­ها، به دنبال آن است مدل بررسی فضای همکاری نهادهای مدنی را بر اساس سه سطح توافقی (ارزش­ها) و تضادی (رژیم­های حقیقت متضاد) و تفسیری (نمادها) مطرح کند و در نهایت الزامات ایجاد فضای همکاری در میان سمن­های محله هرندی را ارائه نماید. بر اساس مدل پیشنهادی مهم ترین ویژگی­های فضای همکاری در میان سازمان­های مردم نهاد محله هرندی شامل وجود زمینه­های همسوسازی علی رغم وجود رقابت فزاینده میان آنها، غلبه نگاه­های مبتنی بر فهم متعارف بر نگرش­های علمی، پراکنده بودن منابع هنجاربخش پیرامون حقوق بشر و اصول روانشناختی و مانند این، غلبه ارزش­های مادی و بیرونی مانند توجه به حقوق و درآمد و ساختمان و مانند این، توجه کمتر بر ارزش­های عاطفی همچون تعامل با سایر سازمان­های مردم نهاد، توجه کمتر بر ارزش­های شناختی همچون خلاقیت و آموختن دانش­های جدید بودند.     [۱] NGOs  [۲] سمن = سازمان مردم نهاد

کلیدواژه ها

سازمان­های مردم­نهاد, همسوسازی سمن­ها, فضای همکاری سمن­ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.