از کربلا تا گوادالوپ: مقایسه الگوی پیاده روی های زیارتی در دوران همه گیری کرونا
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی ایران، دوره: 14، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JSSI-14-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 338
نویسندگان
استادیار جامعه شناسی دانشگاه علوم انتظامی امین
دانشجوی دکتری تاریخ ایران معاصر، دانشگاه الزهرا
چکیده
همه گیری کرونا بسیاری از حوزه های اجتماعی از جمله دین را به چالش کشید. در این میان، زیارت ها و زیارتگاه ها نیز چالشی مهم را در دوران همه گیری کرونا تجربه کردند. در این پژوهش به نحوه مواجهه چهار آیین زیارتی پیاده در جهان مسیحی و مسلمان پرداخته شد تا به نوعی مواجهه دین داران و اشتیاق آنها به زیارت در دوره بحران زیستی مورد مطالعه قرار گیرد. گوادالوپ[۱] در مکزیک، فاطیما[۲] در پرتغال، کامینو د سانتیاگو[۳] در اسپانیا، و پیاده روی اربعین در عراق، چهار آیین پیاده روی مورد مطالعه را تشکیل داده اند. روش پژوهش، روش اسنادی به کمک گردآوری اطلاعات از برگزاری آیین های پیاده روی مورد مطالعه در دوران همه گیری کرونا است. این اطلاعات از پایگاه های اطلاعاتی و خبری گردآوری شده اند و پس از طبقه بندی، مورد مقوله بندی و تفسیر کیفی قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان داد که هیچ یک از چهار آیین مورد بررسی، در دوران همه گیری کرونا، کاملا تعطیل نشده، اما با محدودیت هایی مواجه بوده اند. این محدودیت ها در مورد اربعین در کمترین حد بود. اما سه زیارت دیگر به ویژه فاطیما و گوادالوپ با کمترین میزان زائر با استفاده از ظرفیت های زیارت مجازی و آنلاین برگزار شده است. در سه آیین پیاده روی مسیحی، دولت ها و مقامات بهداشتی در کنار مقامات کلیسا، به طور کامل، محدودیت های سختی را برای حضور زائران اعمال کردند. اما در مورد پیاده روی اربعین، هرچند همراهی و همکاری مناسب بین مرجعیت تشیع در ایران و عراق با نظرات مسئولان بهداشت و درمان وجود داشت، اما زائران در سطحی وسیع و به دلیل باور به عدم بیماری زائر اربعین، دستورالعمل ها و نکات بهداشتی را نقض کرده اند. [۱] Guadalupeگواذالوپه (با ذ و با ه در آخر) صحیح است، ولی در این مقاله شکل رایج تر گوادالوپ را به کار می بریم.[۲] Fátima[۳] Camino de Santiagoکلیدواژه ها
کرونا, آیین زیارتی, اربعین, گوادالوپ, فاطیما, کامینو د سانتیاگواطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.